Dominee Noord-Korea

God

09 september 2019 door Patrick Goede

Pastor Han deelde evangelie met meer dan duizend mensen in Noord-Korea voordat hij bruut vermoord werd

Pastor Han Chung-Ryeol was een Chinese dominee van Koreaanse komaf. Volgens de organisatie Voice of the Martyrs (stem van de martelaren) stond hij al sinds 2003 op een opsporingslijst van het Noord-Koreaanse regiem, vanwege zijn liefdadigheidswerk en toewijding in het verspreiden van het evangelie.

Sinds het planten van een kerk nabij de de Koreaanse grens in 1993 hielp Han wezen, vrouwen die gedwongen werden tot prostitutie, soldaten en ander noodleidenden. In een korte documentaire vertelt één van die mensen hun verhaal, Sang-chul.

"Op de basisschool werd ons geleerd dat zendelingen terroristen waren. Ze zouden eerst heel aardig tegen je doen maar wanneer ze jou uitnodigden bij hen thuis dan zouden ze je doden en je lever opeten", vertelt Sang-chul.

De Noord-Koreaan had geen werk en er was geen eten meer in het dorp waar hij verbleef. Dus trok hij naar de grens met China om in de bergen paddestoelen te verzamelen. Han verkocht deze voor hem op de markt en gaf het geld aan Sang-chul.  

Dit ging twee jaar zo door en Sang-chul vroeg aan Han waarom hij hem steeds hielp. Toen vertelde Han dat hij christen was. Later vertelde hij ook dat God echt bestond. Sang-chul stond perplex. Het woord voor God, "Hananim", was verboden en hij begreep niet hoe iemand dat kon uitspreken. Want de soldaten zouden je ervoor oppakken en je zou ter dood veroordeelt worden zonder rechtszaak. 

Sang-chul kwam tot geloof en vroeg Han om een Bijbel. Deze gaf Han uiteindelijk na enige aarzeling. Dit was erg gevaarlijk. Maar Sang-chul werd een overtuigd christen en deelde het evangelie ook met zijn vrouw.

Op een dag kreeg Sang-chul te horen dat een aantal Noord-Koreanen werden geëerd met het doden van een christelijke terrorist. Hij wist gelijk dat het pastor Han moest zijn. 

Voice of Martyrs berichtte in 2016 ook over de gruwelijke moord op de pastor. "Pastor Han gaf zijn leven maar hij gaf mij hoop en vele andere Koreanen. We zullen de boodschap van het evangelie blijven uitdragen en we hopen dat ons offer het net zo waard zal zijn als het leven van pastor Han. 

Bekijk hier de documentaire:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!