gevangenis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 september 2019 door Patrick Simons

Indrukwekkende teksten op muur dodencel Scheveningen: "De Heere vergeet zijn gevangenen niet"

In de Scheveningse gevangenis is dit weekeind het Nationaal Monument Oranjehotel geopend. Dit herinneringscentrum staat op de plaats waar Duitsers in de Tweede Wereldoorlog vast hebben gehouden. 

Het herinneringscentrum werd afgelopen vrijdag geopend door koning Willem-Alexander. De originele cellen zijn volledig hersteld in de oude staat en er is ook een tentoonstelling ingericht rondom de verhalen van de mensen die hier zaten. Want verhalen zijn er. Dodencel 601 neemt een centrale plaats in de tentoonstelling in. Op de muur in de cel zijn teksten op de muur gekalkt waaronder 'De Heere vergeet zijn gevangenen niet'. Ook is er een kruis te zien. 

Overigens was verzetsvrouw en christen Corrie ten Boom één van de mensen die in deze gevangenis heeft vastgezeten. Ze zat er maandenlang vast omdat ze in haar huis Joden verborg. "Alles is hier leeg en grauw. IJskoud voel ik mij", stelde ze destijds. Haar vader stierf in deze gevangenis. Corrie werd samen met haar zus overgeplaatst naar Vugt en later afgevoerd naar concentratiekamp Ravensbruck. Haar zus stierf daar, Corrie overleefde deze hel. Na de oorlog werd ze wereldberoemd door haar boodschap van vergeving en genezing. Ze vertelde in meer dan zestig verschillende landen over de aanwezigheid van God, juist in plaatsen van haat, dood en verderf. 

Het eerste weekeinde werd het museum overigens meteen bezocht door honderden mensen. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.