Dodezeerol
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 september 2019 door Geerten van Breugel

Onderzoek legt mysterie bloot van Dode Zee-rol: gemaakt met technieken die alleen in westen bekend waren

Bij het maken van de Temple Scroll, één van de bekende Dode Zee-rollen, blijken technieken te zijn gebruikt die slechts in de Babylonische en Griekse wereld bekend waren. Dat blijkt uit een studie van Science Advances, die de rol onderzocht. Al bij de ontdekking van de rol viel hij op vanwege de ongeschondenheid, kleur en vormgeving. Het onderzoek richtte zich op de rol, waarvan het perkament anders was dan de rest van de rollen.

Volgens de studie zou de rol gemaakt zijn met behulp van een voorheen onbekende, oude mix van technieken en mogelijk vreemde mineralen. De onderzoekers noemen het "een unieke oude productietechnologie waarin het perkament werd gewijzigd door de toevoeging van de anorganische laag als een schrijfoppervlak”.

In de chemie van de rol werd met name zout gevonden, maar ook een toevoeging van andere mineralen. Het team van onderzoekers kan niet zeggen waar de rol vandaan komt, behalve dat het zout niet uit de Qumran-grotten komt, de plek waar de rollen werden gevonden. Ook komt het niet uit het gebied van de Dode Zee.

De rol op de foto betreft een Dode Zee-rol, maar niet de Temple Scroll.


Heilige Geest
- De kracht van de Heilige Geest is er wel maar wordt niet gebruikt
- Hoe kun je vervuld raken met de Heilige Geest?
- Wat iedere christen volgens ds. Simons zou moeten weten over de Heilige Geest: "In de kerk is veel onkunde over de Heilige Geest"
- Dominee Ben merkt dat kerkgangers nieuwsgierig worden naar de Heilige Geest: "De Heilige Geest druppelt de traditionele kerk binnen"
- Wat gebeurt er met je als je wordt vervuld met de Heilige Geest?
Meer over Heilige Geest »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.