zwanger
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 september 2019 door Ali van Dijk, NPV Zorg

Hoeveel kinderen heb jij?

Het is een vraag die soms achteloos gesteld wordt, maar grote impact kan hebben. Want wil je op een verjaardag aan een willekeurige buurvrouw vertellen dat je geen kinderen hebt? Om er vervolgens bijna verontschuldigend achter aan te stamelen ‘dat je ze wel graag had willen krijgen, maar dat ze helaas niet gekomen zijn’…? Met deze vraag dringt de ander zo maar binnen in een heel kwetsbaar gebied van je leven.

Elk mensenleven is waardevol: van het prille begin tot in de hoge ouderdom. De NPV komt op voor dit leven.

Kinderen nemen? Over twee jaar aan kinderen willen beginnen? Veelgehoorde uitspraken die passen bij de gedachte dat het leven maakbaar is. Maar niets is minder waar.
De jonge mensen die deelnemen aan de NPV- bijeenkomst ‘Vruchtbaarheid en (hulp bij) zwanger worden’ weten daar alles van. Zij behoren bij de 5% van de echtparen voor wie het krijgen van kinderen niet ‘vanzelf’ gaat.

De vraag die zich dan vroeg of laat opdringt is: wat nu? Vaak is er een tijd van hopen, verwachten en biddend er mee bezig zijn aan voorafgegaan. Gaan we onderzoeken doen? Welke mogelijkheden zijn er om alsnog zwanger te worden? Kunnen we overal gebruik van maken als we trouw willen zijn aan Gods veilige grenzen voor het leven? Belangrijke vragen die een zorgvuldig antwoord vragen.

Om die reden organiseert de NPV samen met andere organisaties twee keer per jaar een speciale bijeenkomst voor iedereen die met deze vragen zit. We kijken naar wat de Bijbel zegt over kinderen krijgen, we vertellen wat er mogelijk is om hulp te krijgen als zwanger worden niet spontaan gaat. We helpen de deelnemers om met heldere Bijbelse kaders eigen keuzes te maken.

Voor velen is deze avond een baken van helderheid in een verwarrend proces. Aan de ene kant is er zoveel informatie beschikbaar, bijvoorbeeld op internet. Maar wat is waar en passend bij wie je bent en hoe je leeft? Aan de andere kant is er juist onder christenen soms zo weinig openheid over ongewenste kinderloosheid. We horen de verhalen van eenzaamheid en onbegrip. Daarom is het voor velen een verademing om in een veilige sfeer samen te zijn met mensen die hetzelfde meemaken.

Na het deelnemen aan de bijeenkomst is het leven nog steeds niet maakbaar. Maar de moeilijke vragen zijn daarna vaak wel beter hanteerbaar. Of… om het met de woorden van een deelnemer te zeggen: we hebben nu meer zicht wat onze mogelijkheden zijn en welke route we willen bewandelen!

Woensdagavond 2 oktober staat de volgende bijeenkomst ‘Vruchtbaarheid en (hulp bij) zwanger worden’ gepland in Veenendaal en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Interesse? Meld je uiterlijk dinsdag 24 september aan via deze website.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.