sgp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 september 2019 door Patrick Simons

Opnieuw onrust bij SGP: partij komt beloften aan 'klokkenluider' niet na

Het lijkt nog steeds erg onrustig te zijn bij SGP. Gisteren meldden verschillende media dat de politieke partij beloften aan de werknemer die misstanden aan de kaak stelde niet nakomt. Sterker nog, hij is op non-actief gezet.

Het meest opvallende daarna is dat SGP in een persbericht een heel andere boodschap meldde. Daarin zei men namelijk dat de werknemer verzekerd zou blijven van werk. Dat lijkt nu niet meer het geval te zijn, aangezien hij op dit moment op non-actief staat en hij per 1 oktober ontslagen zal worden bij de Stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa, bericht het NRC.

De onrust rondom de partij begon vlak voor de zomer. Een werknemer trok aan de bel omdat er volgens hem behoorlijk wat misging bij de Stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa. Dit is de stichting van waaruit internationale activiteiten voor de SGP worden geregeld. De werknemer klaagde destijds bij de vertrouwenspersoon over 'verbaal-agressief gedrag' en een 'onveilige werksfeer'. Daarbij werd vooral de naam van voorzitter Engelbert van Voorden genoemd. Bovendien werd er ook geklaagd over de vele buitenlandse reisjes van bestuursleden die bekostigd werden met subsidie van de overheid.

De bewuste vertrouwenspersoon, die ook partijbestuurslid is, gaf de klagende werknemer gelijk als het gaat om de onveilige werksfeer. Hij kreeg namelijk van meerdere kanten dezelfde signalen. Dat lijkt op dit moment echter nog niet verbeterd. De stichting is aan het onderzoeken hoe het kan dat de ruzie van voor de zomer uitlekte naar de pers. Ook dat gebeurt op een intimiderende wijze en dat zijn verschillende mensen binnen de partij zo beu dat ze naar de pers stapten. Opvallend is dat de stichting stelt dat het onderzoek uitgevoerd wordt met toestemming van het partijbestuur, terwijl die dat stelling ontkent.

Destijds ontstond er behoorlijk grote onrust binnen de partij omdat alles uitlekte. Na een advies van de vertrouwenspersoon kwam de SGP met verschillende beloften richting de 'klokkenluider'. Men beloofde dat zijn klachten op een "adequate en integere" manier zouden worden afgehandeld en dat men daarbij gebruik zou maken van een onafhankelijke bemiddelaar. Ook stelde men dat hij zich geen zorgen hoefde te maken over zijn baan. Niets blijkt echter minder waar. Hoewel we inmiddels een paar maanden verder zijn, is er nog steeds geen bemiddelaar. De werknemer is op non-actief gesteld en zijn contract bij de stichting loopt af. In de zomer is er tussen hem en de stichting of het partijbestuur geen enkel gesprek gevoerd.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Opnieuw wordt de SGP-leiding door haar eigen leden tot de orde geroepen. Hoe vaak moet dit nog herhaald worden?
Vakanties
Hier adverteren?