Tjeerd de Boer

Nieuws

06 september 2019 door Lukas ten Napel

Tjeerd de Boer legt uit waarom tijdens protesten in Hongkong christelijke liederen worden gezongen

De rellen in Hongkong duren al veertien weken en het ziet er niet naar uit dat er snel een oplossing zal komen. China-deskundige Tjeerd de Boer, woonde tot een jaar geleden in Hong Kong en vertelde in het Family7-programma Uitgelicht! onder andere over een bijzondere video waarin christenen tijdens de protesten een lied zingen.

“De mensen in Hongkong willen hun eigen democratische waarden hoog houden”, volgens De Boer. “Hongkong heeft een eigen wetgeving en vrijheden, die officieel duren tot 2047. Toch wordt er ingegrepen op allerlei manieren. Mensen willen zichzelf kunnen zijn. Twee van de zeven miljoen inwoners van Hongkong demonstreren door bijvoorbeeld te staken. Het gaat er hard aan toe; het gezag van de politie wordt niet erkend.”

Opvallend was dat er tijdens een demonstratie van afgelopen weekend christelijke liederen werden gezongen: “Het was een bijeenkomst van christenen. Het lied dat ze zingen is voor hen ook een soort strijdlied. Het begon met een klein groepje en het aantal bleef maar groeien. Ik denk dat er ook meegezongen wordt door niet-christenen. De kerken spelen ook een rol in het politieke en publieke leven van Hong Kong. Dit is een bewijs dat de bevolking achter deze demonstraties staat.”

“In China horen we verhalen over christenvervolging. Worden die hierdoor niet heviger?” De Boer antwoord: “Sinds 2017 worden kerken in China strenger gecontroleerd. Ik denk niet dat de protesten in Hongkong de positie voor christenen daar verslechterd. Wat in Hongkong kan, kan in China niet. Dit lied kan daar niet zomaar door zo’n grote groep gezongen worden. Dan zou de politie direct ingrijpen.”

Bekijk het hele gesprek vanaf 4:55.

Reacties

T
Het is bijzonder dat dit loflied een soort bescherming mee brengt. Mr Chow: "Volgens de wet is iedere religieuze groepering niet onwettig om in openbare ruimte samen liederen liederen te zingen, het zou werkelijk kunnen werken als bescherming en garantie dat zij veilig zijn. https://www.youtube.com/watch?v=HWEzuNPmWRk

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!