Ds. J. Westerink

Dagelijks leven

06 september 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. J. Westerink over schijnheiligheid op Urk: "Het ‘christelijke’ Urk ligt buiten het paradijs"

Er heerst op Urk een grote schijnheiligheid, merkt een vragensteller op in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'Vrienden en vriendinnen van mijn vriendin gaan allemaal uit op zaterdag, zitten net voor middernacht uur weer thuis en zitten vervolgens met een kater voorin de kerk de volgende ochtend. Het misbruik van alcohol is niet het enige dat me dwars zit, ook het drugsgebruik (met name xtc) viel mij erg op. Hoe kunt u dit uitleggen dat dit gebeurt in zo’n ‘christelijk’ dorp?', aldus de vragensteller.

De christelijk-gereformeerde Urker predikant ds. J. Westerink geeft antwoord. "Jij brengt dat allemaal onder de noemer van schijnheiligheid en vraagt mij -ik ben immers sinds jaren een Urker dominee- hoe dat kan?. Wel om te beginnen kan ik een heel gemakkelijk en duidelijk antwoord geven: dat ‘christelijke’ Urk ligt buiten het paradijs. Maar, ik weet niet waar jij vandaan komt: dat geldt ook van al die plaatsen rondom Urk, of het nu Emmeloord is of Genemuiden, Lelystad of Staphorst, Kampen of Zwolle. Dezelfde dingen gebeuren helaas overal.

Maar wat mij pijn doet en ook wel eens boos kan maken, is dat er dan zo generaliserend over Urk gesproken wordt, alsof die genoemde dingen typerend zijn voor de hele Urker samenleving en jeugd. En daar protesteer ik tegen. Ik ken heel veel gezinnen waar -met alle lek en gebrek- de oprechte vreze des Heeren gevonden wordt. En ik ken heel veel jongeren, op wier leven het Woord van God beslag heeft gelegd. Daarmee praat ik de uitwassen niet goed. Maar, ik weet niet waar jij vandaan komt, maar wou jij beweren dat het daar beter is?"

Over de persoonlijke situatie van de vragensteller schrijft Westerink: "Vraag de Heere maar om een vrouw die de Heere vreest; dat is een geschenk van de Heere en als dat dan ook nog een ‘Urker moatje’ is, dan heb je het bijzonder getroffen en dan krijg je alle gelegenheid om Urk echt te leren kennen, met zijn verkeerde en zijn goede kanten."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

A
Ik kom uit Urk woon in Joure en ben stereotypen wel gewend. Ik ben zwaar op de hand, ouderwets en zal zeker over bijbelse onderwerpen zo en zo denken want je komt uit Urk

Mijn reactie op al dit gebazel is wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

Ik heb genoeg aan mijn eigen steen en houdt die liever vast en ik geloof ds.Westerink die ik goed ken ook.
Mag ik degene die dit aanhaalt over Urk eens vragen hoeveel hij gebeden heeft voor Urk. Je hoeft mij geen antwoord te geven, maar doe dat dan aan de Heere God.
C
Wat een wijs antwoord van ds. Westerink!
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!