Ellly en Rikkert
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

13 september 2019 door Lukas ten Napel

Vier uitspraken van Elly en Rikkert over de zoektocht naar en hun relatie met God

Elly en Rikkert; misschien wel het bekendste muzikale echtpaar van Nederland. Terwijl ze terugblikken op een muzikale carrière die al vijftig jaar duurt, vertellen ze in een interview met EO Visie onder andere over hoe zij God hebben leren kennen. Hier vindt u een viertal mooie passages uit het interview.

Elly en Rikkert vertellen over hoe zij God ervoeren, nog voordat ze geloofden:
“We gingen rondtrekken, maar onze kinderen wilden terug. De oudste was 5 en wilde naar school; vriendjes maken. Je houdt van je kinderen, dus dan doe je dat. We vonden een huisje waar alles in zat wat wij eerder hadden weggedaan: meubilair, servies, bedden.” Rikkert: “Heel bijzonder. We waren nog niet gelovig, maar zagen toen al dat er voor ons werd gezorgd.”

Rikkert over de radicale ommekeer in het leven van hem en Elly door voor God te kiezen:
“We waren er al langere tijd mee bezig. Vrienden met wie we in een commune hadden geleefd, waren radicaal bekeerd. We vonden dat aanvankelijk maar niks, maar hun manier van omgaan met elkaar overtuigde ons.” Rikkert: “De onderlinge relaties waren erg opgeschoond. Als je die buiging voor God maakt, raak je zo gigantisch bevrijd van je verleden en van wie je dacht te zijn. We moesten het wel van de daken schreeuwen. Het was een vorm van verliefdheid die erbij hoorde en die ik later vaker zag bij jonge christenen. De wijsheid om dingen op het juiste moment te zeggen, komt na verloop van tijd echt wel."

Rikkert over de zoektocht naar God:
“Kort gezegd vond ik in intellectuele zin antwoorden op mijn vragen. Ik vond vervulling in de Bijbel, met name in de figuur van Jezus, die me enorm aansprak. Bij Hem ontdekte ik een unieke combinatie van liefde en waarheid. Dat zijn bij ons vaak twee verschillende dingen. Jezus fileert mensen genadeloos, maar op hetzelfde moment ontfermt Hij zich over ze met een enorme barmhartigheid.”

Rikkert over de vraag of de relatie met God is veranderd in de loop der jaren:
“Mijn antwoord is zowel ja als nee. Ja, omdat je je ontwikkelt gedurende de jaren. Nee, omdat het fundamentele beeld van schepping, verlossing, en Gods aanwezigheid niet is veranderd. De uitwerking van bepaalde dingen wel. In het begin kon ik bij alles een Bijbeltekst noemen en dan meende ik het antwoord te hebben. Nu weet ik minder goed hoe het zit. We hebben vaak genoeg meegemaakt dat mensen door gebed werden genezen, maar ook dat het niet gebeurde. Waarom? Ik weet het niet.”

Lees hier het volledige interview.

Reacties

A
Vandaag onderweg naar huis zet ik de cd op van Elly en Rikkert, het is alweer bijna 40 jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met hun muziek. liefhebber van andere soort muziek ,absoluut niet van nederlandstalig muziek ,en toch gegrepen door muziek en teksten van Elly en Rikkert.Mooi puur en liefdevol kwam het bij mij binnen ,in mijn gebroken hart 40 jaar geleden .Ik heb hun liederen gezongen met mijn kinderen en nu met mijn klein kinderen . Dank jullie wel Elly en Rikkert

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.