trigt

Dagelijks leven

05 september 2019 door Patrick Simons

Dominee Van Trigt zag menselijke wetten en regels de kerk domineren: "Krijg het er nog benauwd van"

Het christelijk geloof is te vaak gezien als een godsdienst waarbij het vooral om regels en wetten draait. Het gaat er dan vooral om wat je niet mag. Dat stelde ds. P. H. van Trigt, emerituspredikant in Ede tijdens een regionale ambtsdragersvergadering van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland.

Het Reformatorisch Dagblad was erbij en deed verslag van de bijeenkomst. Ds. Van Trigt: "Gods geboden worden dan opgevat als dat wat je vooral niet mag. Terwijl Gods geboden tot het heilig Evangelie behoren. Ze zijn leefregels voor ons welbevinden en staan dus in het kader van de heiliging." Toch verkeert Gods heilige gebod op dit moment in een crisis binnen de kerk, meent Van Trigt. "Je hoort zeggen dat een christen vrij is. Weg dan met allerlei wetten en regeltjes. Het gaat toch om het gebod van de liefde? Daarom moeten we elkaar maar niet teveel binden."

De predikant heeft in het verleden echter juist gezien dat menselijke wetten en regels de kerk domineerden. "Ik krijg het er nog benauwd van. Je kunt je afvragen of het heilig gebod in onze gemeenten en in onze opvoeding dan wel in het juiste Bijbelse kader is geplaatst."

CIP.nl bezocht ds. P. H. van Trigt een paar jaar geleden: "Voetbal was niet langer dé god in mijn leven".

Reacties

A
God' 's geboden kan je ook alleen maar na leven als je de Here Jezus jou persoonlijke redder, Verlosser en Heer is in je leven.

Als je dat niet hebt wordt het een beknelling, een moeten, een juk.

Maar samen met Hem sta je in de vrijheid leef je in Zijn genade en Zijn liefde dan wil je niets anders dan Hem te gehoorzamen omdat je weet dat Zijn regels goed zijn voor je ziel, voor rust. Het is Zijn bescherming voor alle leugens vanuit de wereld die bij ons binnen willen komen. Maar we mogen zeker genieten van ons leven, en doe dat dan ook.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!