luther

Dagelijks leven

05 september 2019 door Patrick Simons

"Muziek was voor Luther een instrument van de Heilige Geest om de duivel te verdrijven"

Muziek is vaak een discussiepunt binnen het christendom. Soms lijkt iedereen er anders over te denken. Ook vroeger had men al een duidelijke mening over muziek. Maarten Luther stelde bijvoorbeeld dat je er de duivel mee kunt verdrijven. Yakub Kartawidjaja, een Indonesische theoloog en musicus, schreef er een proefschrift over. Het Reformatorisch Dagblad sprak met hem.

Voor zijn proefschrift bestudeerde Kartawidjaja de uitspraken van Luther over muziek. "Luthers visie op de muziek is sterk bepaald door zijn persoonlijke leven dat getekend is door voortdurende aanvechtingen van de duivel", zo vertelt de theoloog. "Veel van zijn geschriften bevatten talloze verwijzingen naar een persoonlijke aanval door de duivel. In dat licht moeten we zijn uitspraken over muziek verklaren. Muziek is voor Luther een gave van God, een instrument van de Heiige Geest om de duivel te verdrijven."

Overigens betekende muziek wel degelijk meer voor hem. "Luther wilde God prijzen met zingen en het bespelen van muziekinstrumenten. Hij zag dat als een getuigenis voor mensen om tot God te komen, de Gever van deze gaven", aldus Kartawidjaja.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!