Kerk

God

06 september 2019 door Groot Nieuws Radio

Jan Willem Janse over Kerkproeverij: "Angst voor afwijzing kan groot zijn"

Op 28 en 29 september zal voor de derde keer de Kerkproeverij plaatsvinden. Kerken in heel Nederland zetten hun deuren open om gasten te verwelkomen. De uitdaging voor de gemeenteleden is om hun buren, vrienden en familie uit te nodigen voor een dienst. Gebeurt dat ook? Jan Willem Janse van MissieNederland sprak erover bij Groot Nieuws Radio. Volgens hem is er nog veel angst voor afwijzing: wat als iemand nee zegt op je uitnodiging?

“We mogen als christenen groeien in de vrijmoedigheid om anderen uit te nodigen. Er zijn verschillende drempels. We kunnen soms op de stoel van de ander zitten door te gaan beoordelen: eerst moet onze dienst aantrekkelijk genoeg zijn voor ik iemand durf mee te vragen. Een ander aspect is de angst voor afwijzing: wijst hij dan ook mijn geloof af, dat stukje dat zo persoonlijk en belangrijk voor mij is. Dat is vaak niet zo, maar zo kan het wel voelen. ”

Uitleggen
Op wat voor manier kan de Kerkproeverij helpen om mensen uit te nodigen voor een kerkdienst? “Ik denk dat het heel erg helpt dat je het samen doet, dat je elkaar aanmoedigt om iemand uit te nodigen en dat je je daardoor wat sterker voelt. Maar ook dat je de rust hebt als uitnodiger, dat de kerk weet dat er ook gasten komen. Dan zijn ze daar op voorbereid en worden misschien alle gebruiken nét wat beter uitgelegd.”

Lees hier meer over de Kerkproeverij en klik hier om het hele gesprek met Jan Willem Janse te beluisteren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!