Mirjam Bouwman-Kuijt

Dagelijks leven

05 september 2019 door Mirjam Kooijman-Kuijt

Mirjam genoot op de Driestar van haar studententijd

Het onderwijs is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader, Evert, is meester en schooldirecteur geweest. Twee van m’n zussen kozen ook voor het onderwijs. En mijn opa, Piet Kuijt, de oprichter van De Driestar, was natuurlijk een echte onderwijsman. Ik was één jaar toen hij overleed. Uit de verhalen weet ik dat hij visie op onderwijs had, heel eerlijk was, en recht voor z’n raap.

Driestar hogeschool leidt – al sinds 1944 – leraren op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan het christelijk onderwijs.

Ik wist als kind al dat ik juf wilde worden. Als puber twijfelde ik wel even: ligt deze keuze niet te veel voor de hand? Toch was ik er al gauw achter dat het onderwijs het beste bij mij past.

De pabo was voor mij een mooie plek om volwassen te worden. Ik werd gestimuleerd om over mezelf en mijn geloof na te denken. Je moet weten wie je zelf bent en waar je voor staat, want pas dan kun je een geloofwaardige juf zijn. Ik vind het belangrijk om de christelijke boodschap uit te dragen vanuit m’n hart.

Ik genoot trouwens ook van mijn studententijd. Als de zon scheen, skipten vriendinnen en ik weleens een college. Ik had nog weinig verantwoordelijkheden, daar kan ik soms naar terugverlangen.

Net als mijn vader, die onder andere kinderbijbels schreef, ben ik een echte verhalenverteller. Dat kan ik voor de klas, maar inmiddels heb ik ook twee young adult-romans geschreven. En sinds wij een dochtertje hebben met het syndroom van Down, schrijf ik op Instagram over haar. Livia heeft ons gezin enorm verrijkt en we genieten enorm van haar. Mooi vind ik dat ik anderen die een kindje met Down verwachten kan bemoedigen. Dat ik een onderwijsachtergrond heb, helpt natuurlijk. Ik ben gewend om goed te kijken naar de ontwikkeling van een kind en me af te vragen wat een kind nodig heeft. Ook heb ik geleerd om relaxed te zijn: ieder kind mag ontwikkelen op zijn eigen niveau, ook onze Livia.

De Driestar bestaat 75 jaar en Driestar educatief en het Driestar College vieren dat samen! Bovenstaand verhaal verscheen eerder in het Magazine 75 jaar De Driestar. Het verhaal is van Mirjam Bouwman-Kuijt, kleindochter van oprichter Piet Kuijt. Zij is voormalig student pabo aan de Driestar hogeschool (2003-2007).

Klik hier om het magazine '75 jaar De Driestar' te bestellen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!