kerk

Nieuws

04 september 2019 door Patrick Simons

Bijna twee op de drie gereformeerd-vrijgemaakte kerken heeft vrouwelijke ambtsdragers

De meerderheid van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt beschikken over vrouwelijke ambtsdragers. Nadat in 2017 werd besloten het ambt open te stellen voor vrouwen, is dat vandaag de dag in bijna twee derde van de kerken het geval.

De overigen kerken staat nog niet achter het synodebesluit uit 2017 en vinden dat volgens het Nederlands Dagblad onvoldoende onderbouwd. Dat baseert de krant op een onderzoek van het deputaatschap Man/Vrouw in de kerk. "Het besluit heeft grote invloed gehad", aldus dominee Gerhard Messelink, woordvoerder van het deputaatschap. "Vóór het synodebesluit hadden slechts vier gemeenten een vrouw in het ambt, nu zijn dat er 86 en binnenkort 96."

Opvallend is overigens dat de helft van de kerken binnen het kerkverband vindt dat de beslissing in 2017 niet goed is onderbouwd. "Dat wil niet direct zeggen dat de synode haar werk niet goed heeft gedaan", reageert Messelink. "Het laat ook zien dat het een complex onderwerp is, dat niet zomaar met een paar heldere conclusies kan worden dichtgetimmerd. In de afgelopen jaren is er heel veel onderzoek gedaan. Als deputaten zijn we bij een derde van de kerken langs geweest. Veel kerkenraden en gemeentes zijn er grondig doorheen gegaan. Dat was niet gemakkelijk en het gesprek is nog niet afgerond."

Reacties

Het is de GKV onwaardig, dat ze aan het schriftgezag tornen. De naoorlogse generatie is niet bij machte geweest de huidige regeer generatie GKV het 'sola scriptura' bij te brengen. De wereldse emancipatiedrang van de vrouw heeft het gewonnen van het bijbelse schriftgezag in 50 jaar tijd.
B
Het is toch erg goed dat vrouwen meedoen met de kerk? Wees eens wat meer vooruitstrevend. Dat de bijbel zegt dat dit niet mag, is trouwens ook niet waar. Zelfs Paulus, de man die beweerde dat vrouwen tijdens de dienst hun mond moesten houden, had hulp van vrouwen.

En vroeger had je zieneressen, ook vrouwelijk. Sinds het monotheisme en het idee dat God mannelijk is zijn vrouwen achtergesteld. Goed om te zien dat hier verandering in komt.Toon meer antwoorden (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!