David Tanko

Nieuws

04 september 2019 door Kerk in Nood

Priester David Tanko werd op weg naar een bemiddelingsgesprek vermoord

Afgelopen maandag is in Nigeria priester David Tanko begraven, die donderdag door gewapende mannen op weg naar een bemiddelingsgesprek tussen twee stammen werd vermoord.

Tanko werd bij het dorp Takum in de staat Taraba vermoord toen hij op weg was om te bemiddelen voor een vredesovereenkomst tussen de bevolking van Tiv en Jukun. Volgens lokale bronnen hebben leden van een militie – mogelijk behorend tot de Tiv - de priester aangevallen en vervolgens zijn lichaam en auto in brand gestoken.

De bisschop van Jalingo, mgr. Charles Michael Hammawa, veroordeelt de moord: “We predikten vrede en deden inspanningen om beide partijen aan de onderhandelingstafel te brengen. ... nu bidden we dat de daders voor het gerecht worden gebracht.” De bisschop waarschuwt voor vergelding. "Dat zou de situatie alleen maar verergeren."

Volgens Fides, de missionaire nieuwsdienst van het Vaticaan, zijn er een aantal gewapende aanvallen geweest in de staat Taraba. Twee mensen werden gedood en een politieagent raakte gewond bij die aanvallen. Ook een student van de ECWA Seminary School in Donga werd vermoord. Het conflict tussen beide etniciteiten dateert uit de tijd van de Britse kolonisatie, toen de koloniale autoriteiten de Jukuns begunstigden ten nadele van de Tiv. Na een geschil tussen een Tiv en een Jukun in het dorp Kente in het Wukari-gebied op 1 april laaide het geweld weer op.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!