arjan baan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 september 2019 door Patrick Simons

Arjan Baan vraagt zich af waarom GerGem-predikant zich verzet tegen kringgebed: Laten sommige reformatorische dominees zich leiden door angst?

Ds. B. Labee stelde onlangs in De Saambinder het kringebed 'beslist niet aan te bevelen'. Arjan Baan is het daar niet mee eens. Op Facebook reageert hij.

Kringgebed komt binnen de reformatorische gezindte steeds vaker voor. Voor ouders was dit reden om de predikant uit de Gereformeerde Gemeenten om uitleg te vragen. Labee stelt dat in een kringgebed de orde kan ontbreken. Ook wijst hij op het Oude Testament, waar 'priesters de dienst der gebeden moesten waarnemen'. Volgens de predikant namen ouderlingen dit in het Nieuwe Testament voor hun rekening.

"Hoe komt het dat we in de gereformeerde gezindte zo angstig zijn voor het gezamenlijk gebed buiten de reguliere erediensten? Komt het misschien door de 'vreemde en suggestieve' foto die CIP bij het artikel plaatst? Als reformatorische predikanten deze foto voor ogen hebben bij een kringgebed, dan zou ik mij enigszins kunnen inleven in de bedenkingen", stelt de evangelist op zijn eigen pagina.

"Ten diepste denk ik echter dat de reformatorische dominees geleid worden door angst", vervolgt hij. "Men is doodsbang dat kerkmensen zelfstandig de Bijbel aan bestuderen, zich gaan vormen in groepjes, en kritische geluiden gaan ventileren. 'Gebedskringen zonder ambtelijke leiding zijn broedplaatsen van ketterij.' Ik kan en wil namelijk niet geloven dat predikanten moeiten hebben met samen bidden. Dan lezen ze echt een andere Bijbel dan ik lees. Dan hebben ze volgens mij Handelingen niet in hun Bijbel staan. Ik hoop dat het niet waar is, maar ik vrees dat ze bang zijn dat het allemaal veel 'te evangelisch' en veel 'te vrij' wordt."

Vervolgens citeert Baan enkele stukken uit het boekje 'Samen bidden' en meer specifiek uit de bijlage van Jacobus Koelman. Tot slot trekt hij de conclusie dat predikanten in de gereformeerde gezindte wellicht geleid worden door angst. "De allergie voor bidstonden is misschien wel de hoofdoorzaak van de krachteloosheid in veel reformatorische kerken. O, laten we ons in nederigheid bekeren van onze BIDDELOOSHEID! De Nieuwtestamentische gemeente ontstond vanuit een gebedsbeweging van 120 biddende mensen, waarin zeer zeker niet alleen de apostelen gebeden hebben."


Kringgebed
- Henriette over kritiek van GerGem-predikant op kringgebed: “Kerkgangers komen niet tot bloei door doorgeslagen voorzichtigheid”
- Jan van Dooijeweert over kritiek van GerGem-predikant op kringgebed: "Kringgebed is voor velen nieuw en leidt tot angst"
- Ds. B. Labee legt uit waarom hij niet blij is met kringgebed: "Het besef dat God heilig is, ontbreekt te vaak" - CIP Podcast
- Evert en Menno over kritiek van GerGem-predikant op kringgebed: “Kringgebed kan al snel worden gezien als ‘rommelig’”
- Ouderling J. P. van den Brink over kringgebed: Onze heilige verrichtingen kunnen door onze hoogmoed gemakkelijk besmet worden
Meer over Kringgebed »

Reacties

E
een van de redenen waarom wij niet meer Ger Gem zijn was dat we niet samen mochten bidden...niet in de kerk en niet thuis... wij kregen als antwoord... omdat we dat niet gewend zijn..

dit was en is niet uit te leggen aan onze kids
H
Ik heb zeer grote moeite met het polariserende karakter van de bijdrage van Arjan Baan. Grote conclusies die met zevenmijlslaarzen genomen worden. Het artikel van ds. Labee is evenwichtiger dan hier gesteld wordt. Neemt niet weg dat biddeloosheid een grote fout is. Maar is kringgebed hier de grote oplossing voor?
J
De eerste keer dat ik aanwezig was bij een kringgebed kon ik zelf geen woorden vinden en was er verlegen mee.Was het van huis uit absoluut niet gewend. Heb maar met aandacht in stilte meegebeden en toen het mijn beurt was van harte ingestemd met de gebeden van mede broeders en zusters door "Amen" te zeggen. Hier heb ik vrijmoedigheid geleerd om met elkaar eendrachtig te bidden en voorbede te doen. Zie het boekje van Ryle: Bidt U wel? Dit is toch heel bijbels? Er zijn wel andere dingen om voor te waarschuwen dan voor bidden.

Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen