Dick Veldman

Dagelijks leven

03 september 2019 door Patrick Simons

Dick Veldman werkte in Benin aan de uitbreiding van het bestaande zendstation om heel Nigeria te kunnen bereiken met het Evangelie: "Satan probeert het op alle mogelijke manieren te verhoeden"

Trans World Radio (TWR) is hard bezig met het realiseren van een nieuw en zeer krachtig zendstation in Benin. Dankzij dit station is het mogelijk om heel Nigeria via de radio te bereiken met het evangelie. Directeur Hubrecht Smits vertelde twee weken terug al dat er op deze manier tientallen miljoenen mensen extra in Nigeria worden bereikt. Dick Veldman reisde af naar Benin om te helpen met de bouw. CIP.nl sprak met hem over zijn reis en de vorderingen in Benin.

Nigeria is volgens Veldman een moeilijk te bereiken land en juist daarom betekent de nieuwe zender ontzettend veel. "Op dit moment is het bouwen van de zender in volle gang. Ik ben radiotechnicus en in die rol werd ik gevraagd om een aantal weken in Benin te komen helpen. Ik heb hier in Nederland heel lang gewerkt aan radio- en televisiezenders op de grote torens die in Nederland te vinden zijn. Vanuit die achtergrond en kennis ben ik betrokken geraakt bij Trans World Radio en werd ik gevraagd om in Benin te gaan helpen."

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.
"De container werd op 27 februari in de Verenigde Staten verscheept en kwam pas op 2 juli aan" 

Het was voor de radiotechnicus een hele uitdaging. "Ik zou gaan helpen bij het uitpakken van twee specifieke containers en de desbetreffende materialen installeren. De eerste container was al in Benin toen ik aankwam. Dat was een gebruikte zender uit Zwitserland die daar een aantal jaren gewerkt heeft. Vervolgens is de zender een tijd non-actief geweest, afgebroken door Trans World Radio en verscheept. In Benin is deze weer in elkaar gezet en gaat de zender een tweede leven tegemoet. De tweede container bevatte allerlei randapparatuur om de zender verder op te bouwen. Toen ik aankwam, was deze container er nog niet. Dat was vooraf ook wel verwacht door onder andere douaneproblemen. Ter illustratie: de container werd op 27 februari in de Verenigde Staten verscheept en kwam pas op 2 juli aan. Gelukkig kon ik met de zender wel gelijk aan het werk. Ik heb de aankomst van de tweede container gelukkig nog mee kunnen maken en de materialen kunnen gebruiken."

"Heel vele mensen krijgen door deze zender de gelegenheid Jezus te ontmoeten en dat vinden we ongelooflijk belangrijk." 

De vertraging zorgde af en toe voor moedeloosheid bij Veldman. "Je weet dat er wereldwijd echt veel gebeden wordt. Op een geven moment denk je dan: waarom wordt die container nu gewoon niet vrijgegeven? Waarom komt het nu niet los? Dan komen de bekende 'waarom-vragen'. Ik had genoeg te doen, maar kreeg toch het gevoel dat ik mijn tijd zat te verdoen omdat die container maar niet kwam. Aan de andere kant weet je ook dat God een perfecte timing heeft. Het gaat op Zijn manier en Zijn wijze. Dat snappen wij niet altijd en dan moet je toch dat vertrouwen hebben dat Hij de controle heeft. Maar dat is af en toe behoorlijk lastig. Het is op zulke momenten heel belangrijk om elkaar te blijven bemoedigen en te blijven beseffen dat deze zender heel belangrijk is en dat het geduld beloond wordt. Heel veel mensen krijgen door deze zender de gelegenheid Jezus te ontmoeten en dat vinden we ongelooflijk belangrijk. Het is doorslaggevend in het leven van mensen. Met dit soort dingen probeert satan dat te verhoeden op alle mogelijke manieren. Maar we weten ook dat God sterker is en daar moeten we elkaar mee bemoedigen."

Tijdens zijn verblijf in Benin viel vooral de betrokkenheid van de mensen op. "Zij hebben in principe geen contact met de luisteraar, omdat die ver weg zijn. Toch beseffen ze heel goed dat het ontzettend belangrijk is wat ze doen. Hun betrokkenheid vond ik heel mooi en bijzonder om te zien." Wanneer de zender echt gaat werken en heel Nigeria bereikt gaat worden, is volgens Veldman lastig te zeggen. "Er zijn in totaal vier containers nodig. Over de eerste twee spraken we al. Er is een derde container met apparatuur voor de verbinding tussen zender en mast. Deze container had gelukkig niet zoveel vertraging en is begin augustus vrijgegeven door de douane. De vierde container bevat een aantal generatoren. Ze wekken vanwege het lokale instabiele spanningsnet namelijk hun eigen energie op. De verwachting, hoop en gebed is dat dit station uiterlijk eind dit jaar operationeel zal zijn."

Lees ook: TWR bereikt dankzij nieuwe zender tientallen miljoenen mensen meer in Nigeria: "Er leven veel mensen zonder Christus".

Klik hier voor meer informatie over Trans World Radio

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!