Jaap Bönker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 september 2019 door Lukas ten Napel

Waarom Jaap Bönker groepsreizen naar Israël organiseert: “Jezus was op-en-top Joods”

“Het risico bestaat dat we bepaalde dingen uit de Bijbel te veel met onze Westerse bril gaan belichten en daardoor missen we de diepgang ervan.” Dit zijn de woorden van Jaap Bönker, directeur van Stichting Comité Gemeentehulp Israël (CGI). Hij komt regelmatig in het Beloofde Land en laat een groep Nederlandse reizigers dan de meest bijzondere Bijbelse plekken zien en hoopt zo de Joodse achtergrond van het christendom zichtbaar te maken. CIP.nl sprak met hem.

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

“Dertig jaar geleden ben ik voor een organisatie die projecten runde in Israël naar het Beloofde Land geweest. De eerste keer waren we bezig met een project om mensen die terugkeerden naar Israël te helpen een bestaan op te bouwen.”

Bönker vervolgt: “In mei ben ik weer geweest met een groep van acht mensen om een rondreis te maken langs Bijbelse plaatsen. Dit soort reizen organiseer ik al jaren. Ik ga meestal naar plekken waar de meeste toeristen niet komen, maar die vanuit de Bijbel heel interessant zijn. Dat zijn veelal de gebieden die we in de volksmond de Palestijnse gebieden noemen. Denk aan Jericho, het oude Sichem, Hebron en de graven van de aartsvaders.”

Joods-Messiaanse gemeentes
Met de reizen wil Bönker ook laten zien hoe CGI te werk gaat en wil hij de reizigers in contact brengen met Messiaanse Joden: “Comité Gemeentehulp Israël ondersteunt Messiaanse gemeenten in Israël en dat is voornamelijk in geldelijke steun, zodat ze hun werk voort kunnen zetten. Naast het werk voor Joods-Messiaanse gemeentes werken we met Arabische gemeenschappen die een positief beeld hebben over Gods plan met Israël. Die zitten vaak in de hoek waar de klappen vallen. Dat is voor de Joods-Messiaanse gemeentes ook het geval, Langzamerhand wordt dit wel rustiger. De Messiaanse gemeente in Israël groeit; we hebben het daarmee over vijftigduizend mensen. De steun van organisaties als CGI is noodzakelijk, omdat die gemeentes in de pioniersfase zitten en zich moeten ontwikkelen. Hoe komen ze aan materialen? Boeken in bepaalde talen of bouwmateriaal voor de uitbreiding van hun kerkgebouw. Daar geven wij ondersteuning in. Vanuit Israël krijgen ze geen overheidssteun omdat ze een Messiaanse achtergrond hebben.”

Gelukkig zijn er ook mensen in Israël die wel hulp bieden: “Een Arabische voorganger hielp met zijn gemeente in een huis Messiaanse Joden die overlevenden waren van de Holocaust. Een vrouw van 94 vroeg aan die voorganger: Waarom help je mij als Arabier? Zijn antwoord was: “Omdat ik je Messias heb ontmoet”. Dat grijpt je wel aan!”

Cultuurgedachte van het geloof
“Onze organisatie probeert om gemeentes in Nederland iets te laten proeven van de Joodse wortels van het geloof. Het is verrassend om te laten zien dat Jezus, die we allemaal volgen, op-en-top Jood was tijdens zijn rondwandeling op aarde. Wat kunnen we daarvan leren? Dat is ook een doel van mijn reizen; dat je meer in de cultuurgedachte van het geloof terechtkomt. Anders belichten we bepaalde dingen te veel met onze Westerse bril en missen we de diepgang ervan.”

Respect voor Mozes
Op de vraag hoe groot de groepen zijn die Bönker meeneemt naar Israel, antwoordt hij: “Ik neem geen grote groepen mee. Vijftien is wel de uiterste limiet. Je bent bezig met het geven van onderwijs en daar wil ik dan extra aandacht aan besteden. Ik zie mezelf ook niet voor een groep van veertig mensen uitlopen met een parapluutje. Ik heb in die jaren veel respect voor Mozes gekregen. De beleving van de mensen vind ik het belangrijkst, waar je extra aandacht aan moet besteden.”

“De reizen zijn een bemoediging voor de gemeentes die we bezoeken en een bemoediging voor de mensen die ons steunen. Je neemt gegarandeerd iets mee naar Nederland. Ik heb dit jaar voor de eerste keer onder de vlag van CGI een reis georganiseerd. Het is een beleving om mee te gaan. Ik had iemand mee die al twintig jaar in Israël kwam, maar juist voor mijn reis koos, omdat hij op plekken kwam waar hij nog nooit geweest was. Ik kom er al jaren en ken de spelregels in bijvoorbeeld de Palestijnse gebieden. Je moet dan wel weten hoe je je daar moet gedragen. In dat opzicht zijn mijn reizen uniek.”

Wilt u meer weten over de reizen van CGI naar Israël? Klik dan hier!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen