klimaat

Dagelijks leven

02 september 2019 door Patrick Simons

Jongeren in Taizé op zoek naar groener geloof

Tijdens een bijzondere week in de oecumenische gemeenschap van Taizé (Frankrijk) hebben 2500 christelijke jongeren uit 54 landen nagedacht over ecologische uitdagingen. ‘We moeten naar een nieuwe ­manier van landbouw bedrijven, gebaseerd op oude principes’, hield minister Carola Schouten (ChristenUnie) de aanwezige jongeren voor. Het Nederlands Dagblad deed verslag.

Taizé trekt week na week jongeren uit de hele wereld en uit alle christelijke kerken. De laatste week van augustus is sinds vijf jaar een bijzondere week met een maatschappelijk thema, uitsluitend bedoeld voor jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Taizé haakt zo sinds enkele jaren weer uitdrukkelijker aan bij de vroege intuïtie van stichter, broeder Roger: (maatschappelijke) strijd en aanbidding horen bij elkaar.

Daags voordat Schouten sprak, had ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers (die inmiddels voor de derde keer Taizé bezocht) een workshop geleid over zijn ‘groene geloof’.

"Ik heb me moeten bekeren tot de bijbelse waarheid dat God de wereld heeft verlost: niet slechts mijn ziel of de mensheid, maar de gehele kosmos", hield Segers zijn jonge publiek voor. "Wij, mensen, staan in relatie met God, met anderen, met onszelf en met de schepping." Dat vraagt volgens Segers om verbondenheid die soms herontdekt moet worden, in het bijzonder in de westerse samenleving. Volgens Segers is Taizé een van de plekken waar dat op een bijzondere wijze kan. Die woorden werden door de jongeren met instemming begroet.

Lees meer in het Nederlands Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!