kraan

God

30 augustus 2019 door Patrick Simons

"God deelt graag uit, maar Zijn genade is niet goedkoop"

Ds. P. van der Kraan staat maar liefst veertig jaar in het ambt. De hervormde emerituspredikant preekt echter nog elke zondag. Het Reformatorisch Dagblad sprak met hem waarbij hij het onder andere over verzoening had.

"Ik krijg steeds meer oog voor wat het God gekost heeft om mensen met Hem te verzoenen", vertelt de predikant. "Hij gaf Zijn eigen Zoon. Onlangs preekte ik over Mozes die het oordeel over het volk probeerde af te wenden nadat het had gezondigd met het gouden kalf. Je hoort hem niet direct van verzoening spreken. Hij besefte wat het God zou kosten. De verzoening dreigt te vanzelfsprekend te worden."

Voor de predikant betekent dit overigens niet dat een gelovige eerst allerlei stadia moet doorlopen voor hij tot bekering komt, maar wel dat hij zich voortdurend bewust moet zijn van het wonder van de verzoening. "Sommige mensen tobben jarenlang om verzoening te krijgen, anderen komen in één keer tot geloof. Maar ze moeten allemaal hun hele leven beseffen wat het God gekost heeft om die verzoening tot stand te brengen. God deelt graag uit, maar Zijn genade is niet goedkoop. Het is spotten wanneer je zegt: "Pardonner, c’est son metier” (vergeven is Zijn beroep), zoals Heinrich Heine eens zei. Hier geldt echter: "De God Die op mij toornt, kan mij alleen genadig zijn”, zoals Maarten Luther zei.”

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!