Lineke Blijdorp

God

30 augustus 2019 door Patrick Goede

Lineke Blijdorp: "Het wordt tijd dat vrouwen meer ruimte krijgen binnen de kerk"

“Er is veelal een ingesleten rolverdeling binnen kerken. Vrouwen delen bijvoorbeeld de programmaboekjes uit en de mannen verzorgen de invulling van dat programma”, zegt Lineke Blijdorp. Zij organiseert in september de cursus ‘Spreken voor vrouwen’. Blijdorp is een bekende naam in de christelijke wereld en ze is ook een zeer gerespecteerde advocaat met haar eigen advocatenpraktijk die opkomt voor de rechten van vluchtelingen.

FMF is een netwerk voor gemeenteleiders & leiders van christelijke organisaties met als doelstelling relatiebouw, vriendschap, erkenning en waardering.

Wat houdt de cursus ‘Spreken voor vrouwen’ precies in?
“De cursus ‘Spreken voor vrouwen’ betreft steeds een cyclus van drie dagen of avonden waarin ik onderwijs geef over spreken in het openbaar en voor groepen. Deze keer wordt de cursus gehouden in Eindhoven op 7, 21 en 28 september. Het gaat om een groep van ongeveer 15 vrouwen. Bij deze cursus gaat het erom dat de vrouwen erkennen dat ze een roeping hebben om te spreken. Dat weten ze al ergens diep van binnen maar vaak zijn het vrouwen die dan toch niet goed durfen of zenuwachtig worden als ze willen spreken. De cursus zorgt ervoor dat vrouwen zich goed leren uiten in het openbaar. Een soort mediatraining in feite. Ze krijgen aan het einde van de dag een huiswerkopdracht mee en ze houden ook presentaties voor de groep, daar krijgen ze dan ook direct feedback op. Ze leren daardoor vrij snel hoe het werkt omdat ze het ook samen doen. Het is heel erg opbouwend en ze zien daardoor dat ze het wel kunnen. De angst en onzekerheid die ze van tevoren hadden valt dan weg.”

"Vrouwen hebben vaak een wat scherper gevoel of intuïtie en kunnen soms gevoeliger zijn voor de Heilige Geest."

Voor welke vrouwen is deze cursus bedoeld?
“Het is voor vrouwen uit de christelijke wereld bedoeld met een bepaalde taak of roeping op het gebied van spreken. De cursus zou ook prima voor iedereen kunnen zijn maar ik wil juist vrouwen bereiken die graag in christelijke kringen willen spreken maar dat dus op de één of andere manier nog niet helemaal aandurfen.”

Wat is je drijfveer om deze cursus te geven?
“Ik zag in de kerken waar ik sprak over Gods plan met vrouwen en dat mensen enthousiast zijn. Maar dat het vaak toch nog een beetje eng is voor veel vrouwen. Zo van: mogen wij dat ook doen? Is dat echt voor vrouwen en is dat onze roeping? Vaak zijn vrouwen daar namelijk niet in gestimuleerd van huis uit en door hun omgeving. Deze cursus is ook ontstaan vanuit het boek dat ik schreef, Deborah. Het is goed dat er een aantal hervormingen plaatsgevonden hebben binnen de kerk de afgelopen jaren, met name op het gebied van het spreken door vrouwen in de gemeente. Maar dan moeten vrouwen wel de mogelijkheid krijgen om dat spreken te oefenen en te verbeteren. Deze mogelijkheid geef ik hen door met deze cursus te komen.”

Verstaan vrouwen Gods stem op een andere manier dan mannen?
“Misschien. Vrouwen hebben vaak een wat scherper gevoel of intuïtie en kunnen soms gevoeliger zijn voor de Heilige Geest. Maar ze moeten echt het besef krijgen dat zij ook die roeping voor het spreken kunnen ontvangen. Je ziet juist dat God bij hele complexe situaties vrouwen inzet in de Bijbel. Bij Mirjam deed Hij dat bijvoorbeeld en ook bij Deborah. Dat was voor de samenleving in die tijden al heel revolutionair. Als je vrouwen wil buitensluiten als kerk is dat dus heel erg onbijbels. Het wordt tijd dat de leiders van kerken zich daar meer bewust van gaan zijn, zodat ze die vrouwen ook ruimte gaan geven in de kerk.”

"Als je vrouwen wil buitensluiten als kerk is dat dus heel erg onbijbels. Het wordt tijd dat de leiders van kerken zich daar meer bewust van gaan zijn."

Krijg je soms ook kritiek uit christelijke hoek als je vertelt dat je deze cursus geeft aan vrouwen?
“Nee, dat is mij erg meegevallen moet ik zeggen, ik hield daar wel rekening bij het uitbrengen van mijn boek Deborah. Maar ook als je op internet kijkt zijn er maar heel weinig lelijke berichten in reactie op dat boek. Het is ook zo bijzonder hoe God vrouwen gebruikt in Israël bijvoorbeeld. Veel vrouwen zijn daar actief in het leger. Israël kan het zich daarom ook simpelweg niet permiteren om de helft van hun leger thuislaten. De vrouwen gaan daar in dienst om hun land te dienen en dat geldt precies zo voor de kerk. Je kan niet de helft van je leger thuislaten of niet inzetten. Wat ik verkondig is zeker geen anti-mannenboodschap maar het gaat om eenheid. Sommigen zeggen dat vrouwen vooral verzorgend zijn en dan eindigen ze uiteindelijk toch weer allemaal bij de soep of bij de koffie. God heeft ons naar zijn beeld gemaakt en Hij heeft zijn karakter verdeeld over zowel man als vrouw.”

Waarom ben je zelf spreker geworden?
“Het scheelt dat ikzelf al twintig jaar advocaat ben en er daardoor aan gewend ben om een verhaal te houden. Ik kom ook uit een gezin waarin dat gestimuleerd werd. Mijn moeder van 73 is directeur van Sail en zij is daarom ook zeer goed in het spreken in het openbaar. Voor het werven van bepaalde schepen voor Sail spreekt ze met ministers in binnen- en buitenland. Dus mijn moeder is daarin een prachtig voorbeeld voor mij en andere vrouwen.”

Wat is de belangrijkste les die je aan vrouwen mee wilt geven?
“Dat ze niet te min over zichzelf moeten denken. Kijk echt wat jouw roeping is. Als er nog vrouwen zijn die graag mee willen doen met de cursus dan is er altijd nog een plekje beschikbaar.”

Lees hier meer over de cursus Spreken voor Vrouwen

Reacties

N
Mirjan is juist helemaal geen voorbeeld van een vrouw ,die geroepen was om namens de Heer te spreken

Ze zei dat wel van zichzelf, maar riep daardoor de toorn van God over zich af en werd melaats

Na te lezen in in Numeri 12;1-15

Overigens kon Mozes ,als man,zelf ook wel een cursus spreken in het openbaar gebruiken en probeerde God hem te overtuigen ,niet te min over zichzelf te denken

Er zijn m.i.z. al te veel mensen(m/v) ,in de kerk, die menen geroepen te zijn ,om namens de Heer te spreken zonder dat het zo is
N
Misschien ook een oorzaak van het ontstaan van ziekte ,zoals bij Mirjam?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!