hoeden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

'Bij sommige reformatorische tradities voel ik mij onprettig en opgesloten'

'Bij sommige reformatorische tradities voel ik mij onprettig en opgesloten. Ik durf er niet van af te wijken omdat ik dan bang ben dat ik tegen de Heere zondig. (...) Hoe moet ik mij verantwoorden tegenover en verhouden ten opzichte van de mensen en bovenal tegenover God als ik mij vrij voel om af te wijken van een traditie?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Een traditie betekent vanuit het latijn een overdracht", antwoordt ds. M. Baan. "In een traditie worden bepaalde waarden en gewoonten doorgegeven van geslacht tot geslacht. Dat gebeurt onder alle volkeren, dat komt ook voor onder kerkmensen. Zelfs in de filmwereld, de sportwereld en noem maar op iedere willekeurige wereld, kent men tradities. In die laatstgenoemde werelden staan de tradities overigens zelden onder verdenking. Kritiek op een traditie lijkt vooral binnen kerken voor te komen.

De allervoornaamste traditie (die vaak vergeten wordt) is de traditie door Gods Heilige Geest. De Geest des Heeren draagt namelijk het geloof over. Hij neemt het (heil) uit Christus en schenkt het in de harten van Gods kinderen. Schrapt men elke vorm van traditie door, dan verwerpt men dus ook de toepassing van Gods heil en verwerpt men niet minder dan de zaligheid!

Bij tradities moet steeds gekeken worden naar de bedoeling van die traditie! Een traditie is namelijk vaak een bepaalde vorm, die bij een bepaalde inhoud hoort. (...) Velen vergeten dat het afschaffen van een bepaalde traditie altijd weer een nieuwe (andere) traditie oplevert. Het afschaffen van de oude tradities bij rouwdiensten heeft de nieuwe (en volgens mij zinloze) traditie opgeleverd van kaarsen branden, bloemen en knuffels schenken en applaudisseren voor de overledene. 

Vaststellen welke traditie behouden en welke afgeschaft dient te worden, mag nooit op het eigen gevoel gebaseerd zijn. Wij leven in een tijd waarin het persoonlijke gevoel bijna heilig is verklaard, maar het gevoel als regel is niets anders dan volslagen dwaasheid! Het Woord van God dient onze regel te zijn!", maakt de hervormde dominee duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

P
Het woord van God is waarachtig, en hiermee vervallen vele tradities.
G
Is dat niet te eenvoudig? De manier waarop je een specifiek deel van het Woord leest, is op zich vaak al gevormd door een (kerkelijke of hermeneutische) traditie of overtuigingen vanuit een (hermeneutische) traditie.In zekere zin is zelfs het afspreken wat nou eigenlijk het Woord ís al een traditie; Ethiopische Christenen hebben een andere canon, bijvoorbeeld.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!