Carla Dik Faber
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 augustus 2019 door Geerten van Breugel

Carla Dik-Faber: "Als je geen warmtepomp kan betalen, kan je wel kiezen voor een andere energieleverancier"

Wat als je met een klein budget goed voor de schepping wil zorgen? Geen geld hebt voor een warmtepomp, maar wel een hart voor de schepping en je naaste en een eerlijke prijs wil betalen voor je voedsel? Carla Dik-Faber, sinds 2012 Kamerlid voor de ChristenUnie en betrokken bij platform GroenGelovig, denkt dat het kan. “Maar tot nu toe heeft de overheid dat nog onvoldoende mogelijk gemaakt.”

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Lange tijd heeft het denken over rentmeesterschap stilgestaan, constateert Dik-Faber. “Ik zie dat veel christenen zich inzetten voor hun medemens, door bijvoorbeeld christelijke zorg te verlenen in verpleeghuizen. Maar we hebben ecologische gerechtigheid lange tijd vaak aan anderen overgelaten. Hierin zie ik wel een oproep vanuit de Bijbel. We moeten rentmeesters zijn en goed voor de schepping zorgen. Ik zie dat terug bij Paulus in Romeinen 8:19, waarin hij schrijft: ‘De schepping ziet er reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie Gods kinderen zijn’.” 

Welke keuzes maak jij?
Zelf eet de politica zo veel mogelijk regionaal, met de seizoenen mee en nauwelijks vlees. “Zodat je niet in de winter druiven eet uit Zuid-Afrika. Om te ontdekken wat je wel goed kan eten en wanneer, bestaan er hele leuke websites.” Ook plasticvrij leven en zoveel mogelijk reizen met het openbaar vervoer hoort bij haar dagelijkse leefpatroon. “Maar ik besef ook dat de maatschappelijke kosten hoog kunnen zijn. Niet iedereen heeft een mooi saldo op zijn bankrekening. Toch gaat het om keuzes in het dagelijks leven. Als je geen geld hebt voor een warmtepomp, ben je nog steeds vrij om te kiezen voor een energieleverancier. Diezelfde vrijheid heb je in de supermarkt. Wat voor keuzes maak je dan? En welke kleding kies je als je voor het rek staat? De grote vraag is hoe je in jouw context een stap vooruit gaat zetten.”

Dik-Faber is een van de initiatiefnemers van de GroenGeloven-dag. Ze vertelt dat de organisaties achter dit event op 5 oktober christenen op de been willen krijgen om hen concreet te laten zien en ervaren hoe je als christen duurzaam om kan gaan met Gods schepping. “Om elkaar te inspireren en te motiveren en samen een antwoord te vinden op de vraag: hoe dan? Het is een gezamenlijke dag, van de Groene Kerken, GroenGelovig en veel maatschappelijke organisaties. We willen de krachten bundelen. Inmiddels zijn er best wat mensen die hun weg hebben gevonden, de echte koplopers zeg maar. Er zijn nog heel veel mensen aan het zoeken. Het is wel mooi om te zien dat er veel initiatieven zijn en energie in lokale projecten gestoken wordt. Het bruist in Nederland.”

Politiek kan niet zonder burgers
Christenen en geloofsgemeenschappen kunnen gaan ontdekken wat de volgende stap is in verduurzaming, vindt Dik-Faber. “Op deze dag geven we daar een aanzet voor. We hebben een aantal ‘proeverijen’, waar je soms letterlijk iets kunt proeven, maar ook mini-colleges en speedlectures die heel concreet ingaan op vragen die leven. Stel: je staat voor een schap in de supermarkt, wat neem je dan? Wat is dan duurzaam? En: als je naar de winkel gaat om kleren te kopen, hoeveel koop je dan en hoe weet je welke kleding eerlijk is?

In de Tweede Kamer ziet de politica verschuivingen ontstaan in het politieke denken. “Ik heb onder andere milieu, duurzaamheid en klimaat in mijn portefeuille. We hebben de klimaatwet met heel veel verschillende partijen ondertekend en er gebeurt veel met dit onderwerp in de politiek. Maar we moeten blijven beseffen dat we de aarde niet in eigen handen hebben. De aarde is niet maakbaar. Wel kwetsbaar – het is aan ons om te doen wat we kunnen om zo goed mogelijk voor die schepping te zorgen.”

Daarbij kan de politiek niet zonder de burgers, benadrukt Dik-Faber. “De vraag of we goed voor Gods schepping zorgen doet een enorm appel op ons. Gelukkig is er vanuit de samenleving een enorme beweging zichtbaar. En de overheid kan niet zonder die samenleving. We kunnen bijvoorbeeld wel duurzame maatregelen bedenken voor de boeren en hen daarin op weg helpen, maar dan moet de consument dat ook omarmen.” Tegelijkertijd heeft de overheid het de burger niet altijd makkelijk gemaakt. “De overheid heeft het voor de burger tot nu toe niet altijd makkelijk gemaakt om duurzame keuzes te maken. Maar ik wil juist dat de overheid mensen faciliteert en het betaalbaar maakt, zodat mensen kunnen kiezen wat goed is voor onze medemens en voor Gods schepping.”

Lees ook: Groen Geloven: Christelijke organisaties slaan handen in één voor duurzame beweging in Nederland.

Ga ook naar het GroenGeloven-evenement

Reacties

<De aarde is niet maakbaar. Wel kwetsbaar – het is aan ons om te doen wat we kunnen om zo goed mogelijk voor die schepping te zorgen.” Daarbij kan de politiek niet zonder de burgers, benadrukt Dik-Faber. > Wanneer ik aan het handje van 'de politiek' loop, (nader bepaalt hetgeen Dik-Faber bedacht heeft), wordt de wereld daar m.i. niet beter van en mijn leven wordt niet zoals God het wil. Als 'de politiek' (Dik-Faber bedoelt CU=D66=VVD=CDA=PvdA=GL) valse praatjes verkoopt waarin ik wordt betuttelt, dan wil God dat ik hun gezag toedicht!
de laatste zin moet eindigen met: "dan wil God dat ik hun GEEN gezag toedicht". (Dit is overigens iets anders dan rebellie, het God hoger achten dan 'de politiek')
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.