Marion
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 augustus 2019 door Patrick Simons

Marion Lutke is hooggevoelig: "Het is een gave en een talent van God"

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid wordt door sommigen als een stoornis gezien. Daar hoef je bij Marion Lutke absoluut niet mee aan te komen. Ze is zelf hooggevoelig, begeleidt in haar praktijk als coach mensen met hoogsensitiviteit en kwam er achter dat er eigenlijk nog helemaal geen boek bestond over hooggevoeligheid en God. Daarom besloot ze om 'Durf te gaan' te schrijven, een boek waarin de nadruk wordt gelegd op hooggevoeligheid als een door God gegeven talent. CIP sprak met haar over hooggevoeligheid als christen en in de kerk.

Royal Jongbloed in Heerenveen is uitgever en drukker van diverse Bijbelvertalingen. Royal Jongbloed geeft verder onder meer kinderboeken, dagboeken, tijdschriften en educatief materiaal uit.

Wanneer Marion gevraagd wordt om uit te leggen wat hooggevoeligheid nu precies is, is ze heel duidelijk. "Het is eigenlijk een extra kwaliteit die sommige mensen gekregen hebben. Je bent extra intiutief en je voelt dingen extra goed aan. Daardoor doorzie je dingen sneller en ben je scherper. Je voelt bij mensen ook sneller aan dat er iets is of dat ze iets nodig hebben. Dat zijn in principe fijne dingen. Er zijn echter ook minderen kanten. Je krijgt bijvoorbeeld heel veel prikkels binnen. Wanneer ik op een plein met iemand sta te praten, zie ik ondertussen iemand met een rode jas lopen, een ander zijn veters strikken en weer iemand anders hoor ik een gesprek voeren met haar kindje. Dat staat allemaal vooraan in je waarneming. Daar kun je natuurlijk ontzettend moe van worden. Dat is dan ook waar veel mensen met hooggevoeligheid tegenaan lopen."

"Het jammere is dat mensen het vaak niet herkennen als talent omdat ze niet naar de kwaliteit ervan kijken."

Ze kwam erachter dat er eigenlijk geen boeken waren over God en hooggevoeligheid, terwijl ze daar wel behoefte had. "Bovendien merkte ik in mijn praktijk dat andere mensen met hooggevoeligheid daar ook behoefte aan hadden. Daarom besloot ik om dat boek te gaan schrijven. Hoe God naar mensen met hoogsensitiviteit kijkt? Ik denk dat God ons heeft gemaakt met een extra kwaliteit, een talent. Hij wil dat je leeft zoals Hij het bedoeld heeft en daarom moet je jouw talent gebruiken. Het jammere is dat mensen het vaak niet herkennen als talent omdat ze niet naar de kwaliteit ervan kijken, maar naar de last die ze ermee hebben. Als je echter ontdekt dat het wel degelijk een kwaliteit is, kun je het gaan inzetten voor jezelf en voor anderen. Dan moet het echter wel onderhouden worden, net zoals een atleet zijn talent onderhoudt. Het is ook absoluut geen stoornis. Het is meer een door God geschonken karaktereigenschap. Het is een gave en een talent van God maar het is de kunst om te ontdekken dat het zo is."

Er is volgens de coach en schrijfster ook verschil te zien tussen christenen en niet-christenen als het om hooggevoeligheid gaat. "Ik merk dat veel christenen met hooggevoeligheid er beter in slagen om hun weg te vinden dan niet-christenen. het lijkt soms wel alsof de worsteling groter is wanneer je God niet kent. Mensen komen er moeilijker uit voor zichzelf. Natuurlijk zullen er vast uitzonderingen zijn. Ik denk echter heel simpel: God heeft je zo gemaakt en als je God daar dan niet bij betrekt, heb je een extra struggle."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Onderdeel van een gemeente zijn kan voor mensen met hooggevoeligheid soms lastig zijn. Niet alleen maar bij lange diensten met veel prikkels, maar ook vanwege het gemeente zijn zelf, vertelt Lutke.  "Je hebt automatisch meer oog voor broeders en zusters om je heen. Je merkt veel sneller dan andere mensen dat er iets mis is met iemand. Daar moet je dan wat mee en dat kan soms best ingewikkeld zijn. De allerbeste manier is om eerst voor jezelf te zorgen en van jezelf te houden. Anders is het onmogelijk om er voor anderen te zijn. Als je goed voor jezelf zorgt en van jezelf houdt, heb je ook veel weg te geven. Helaas is dat voor hooggevoelige mensen heel lastig omdat je jezelf dan al heel snel egoistisch gaat vinden. Ik denk dat dit binnen de kerk een heel belangrijke les is om te leren. Gods Woord zegt het zelf ook: 'Heb je naasten lief als jezelf'. Dan moet je dus eerst jezelf liefhebben voordat je de naasten lief kunt hebben. Bij mensen met hooggevoeligheid gaat het vaak andersom."

"Het is belangrijk dat je eerst voor jezelf zorgt. Daar hoort af en toe nee zeggen ook bij."

Het is volgens Lutke dan ook een kunst om jezelf lief te hebben zonder dat als egoisme te zien. "Je kunt het eenvoudig vergelijken met een vliegtuig. Als er iets gebeurt, komen er mondkapjes naar beneden. Je moet altijd eerst het kapje op je eigen gezicht doen en pas daarna iemand anders gaan helpen. Waarom? Als jij knockout gaat, kun je niemand meer helpen. In de kerk word je vaak vooral aangemoedigd om heel veel voor anderen te doen, maar het is belangrijk dat je eerst voor jezelf zorgt. Daar hoort af en toe nee zeggen ook bij. Ik denk dat dat besef er nog niet genoeg is. Wanneer er bijvoorbeeld hulp gevraagd wordt, steekt een hoogsensitief persoon sneller zijn of haar hand op als niemand dat doet. Daardoor doe je vaak werk dat helemaal niet bij je past en dat gaat vaak niet goed. Natuurlijk zijn mensen blij als je iets doet, maar het is niet altijd wijs. Het is wijs als je iets doet dat bij je hoort. Dan houd je het ook langer vol."

Binnen een kerkelijk gemeente is het soms lastig om met hooggevoelige mensen om te gaan, zo erkent de schrijfster en coach. "We denken anders, we doen anders. Het is heel lastig om mee te bewegen. We denken vaak dieper door en ieman die dat zelf niet heeft, begrijpt dat niet. Vaak vinden ze het ook overdreven en ingewikkeld. Het beste advies aan beide partijen is denk ik dat we naar elkaar kijken door Gods ogen. We zijn allemaal door Hem gemaakt gemaakt en toch allemaal anders. Laten we kijken naar hoe dat ons met elkaar verbindt. We zijn kinderen van God en dat moet ook het startpunt zijn samen."

Klik hier om het boek te bestellen

Reacties

M
Goed artikel, alleen heeft MArion niet goed gezocht naar christelijke boeken over hooggevoeligheid. Ik heb er de laatste 5 jaar 3 vertaald uit het Duits: hooggevoeligheid, een miskende gave van Dirk en Christa Lüling was het eerste christelijke boek. In dit boek wordt wel degelijk uitgelegd dat het een gave van God is.

Ook organiseren wij regelmatig seminar over Hooggevoeligheid en het aangaan van relaties (met God, met jezelf en met je naaste). We doen dat in BEthabara NL.
Zeer herkenbaar! Mij wordt weleens verweten dat ik overgevoelig ben. Ik heb besloten deze kwalificatie als compliment aan te nemen en dus mijn hartelijke dank uit te spreken voor deze erkenning ;-)

Verder vind ik het fijn dat iedereen weer andere talenten heeft zodat we met alle talenten samen een prachtige afspiegeling van God kunnen en mogen zijn.
P
Mooi om te lezen, herkenbaar.

En 1 +, ook al vind ik het soms heel vermoeiend, er is een + aan, enorme empathie voor anderen, een + gave van God. We hebben weer bijgeleerd.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.