Cornelis van den Berg

Nieuws

24 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Emerituspredikant verlaat Forum voor Democratie en stapt over naar nieuwe partij Henk Otten

Het Provinciale Statenlid Cornelis van den Berg uit Flevoland stapt uit Forum voor Democratie. Hij sluit zich aan bij de groep van het Eerste Kamerlid Henk Otten en neemt zijn zetel mee, laat de NOS weten.

Onlangs werd bekend dat Henk Otten, de voormalige FVD-senator die drie weken geleden geroyeerd werd, een nieuwe partij opricht. De medeoprichter van Forum zei verder te verwachten dat nog meer FVD'ers zich bij hem zullen voegen, "ook uit de provincies". Hij stelt dat veel partijleden ontevreden zijn over de "boreale koers" van Baudet. Eerder deze week maakten oud-FVD-senatoren Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries bekend dat zij zich aansluiten bij de nieuwe fractie van Otten in de Eerste Kamer. 

Inmiddels sluit dus ook Van den Berg zich bij Henk Otten aan. In een brief aan het bestuur van Forum voor Democratie, die de NOS via de groep-Otten in handen heeft gekregen, schrijft de oud-dominee Van den Berg dat hij een kater heeft overgehouden aan de manier waarop FvD-leider Baudet met Otten is omgegaan. Hij vindt dat het bestuur van de partij had moeten ingrijpen door Baudet zijn functie te ontnemen.

Begin 2017 besloot Van den Berg om zijn lidmaatschap van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op te zeggen. Aanleiding was  een uitspraak van PKN-scriba René de Reuver. Hij stelde dat "de islam een godsdienst van vrede is". Dat was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen. "De Koran en de Bijbel lijken op ethisch vlak op elkaar. Als je de Tien Geboden neemt en de Koran, dan kom je eigenlijk op hetzelfde uit", aldus De Reuver in gesprek met Trouw.

Van den Berg zei hierover: "Ik weiger mijn ogen te sluiten voor feiten die iedereen kan zien en weten. Bijna overal waar de islam zich manifesteert wordt terreur uitgeoefend. Islamitische gelovigen moorden ook elkaar uit. En dat in de naam van Allah. In het Midden-Oosten zijn na de Tweede Wereldoorlog miljoenen christenen vermoord of verdreven."

Lees ook: Emeritus-predikant zegt PKN-lidmaatschap op vanwege islamstandpunt.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?