Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. C. Harinck verzet zich tegen bekeringsschema's binnen GerGem: "Aangrijpend wat sommige predikers met de Bijbel durven doen"

'Een bedekte schuld is nog geen vergeven schuld' en 'een geopenbaarde Christus is nog geen toegepaste Christus'. Dit soort uitspraken zorgen bij reformatorische christenen die worstelen met geloofszekerheid regelmatig voor onrust. Dat geldt ook voor deze vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. C. Harinck, emeritus-predikant binnen de Gereformeerde Gemeenten, verzet zich in zijn antwoord tegen bekeringsschema's.

Ds. Harinck: "Er zit in al die uitdrukkingen wel iets van waarheid, maar de waarheid van die uitdrukkingen verstaat en kent men niet meer. Dus hou je alleen degelijke gezegden over. (...) Zo is een bedekte schuld juist een vergeven schuld. Zie maar Psalm 32:1: 'Welgelukzalig is hij, wiens overtreding vergeven, wiens zonde bedekt is.' Een schuld die niet bedekt is door het bloed van Jezus is een juist onvergeven schuld.

Het komt er op neer, dat al die gezegden uit vroegere gezelschappen wel waarheid bevatten, maar door velen nu ingepast zijn in een bepaald bekeringsschema. Ze zijn een eigen leven gaan leiden, los van de Bijbel en los van de echte beleving. Dan hou je een karikatuur over. Ik merk dat deze ontwikkeling steeds sterker wordt. Iedere tekst uit de Bijbel wordt gebogen naar een bepaald schema. Alles wat daar van afwijkt wordt veroordeeld. Men leest de Bijbel niet meer onbevangen, maar door de bril van bepaalde opvattingen over de weg van de bekering. Dat wordt dan in iedere tekst gestopt. Wat een armoede! En wat een dwaalweg. God zegt: 'Zij hebben Mijn Woord verlaten wat wijsheid zouden zij dan hebben?' (Jeremia 8:9).

Het is eigenlijk aangrijpend wat sommige mensen en predikers met de Bijbel durven doen. Zij vrezen waarschijnlijk de woorden uit Openbaring 22:18, 19 niet. 'Indien iemand tot deze dingen toedoet. God zal hen toedoen de plagen die in dit boek geschreven zijn. En indien iemand afdoet aan de woorden des boeks dezer profetie. God zal zijn deel afdoen uit het boek des levens.'"

Foto: GerGeminfo.nl

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

T
Persoonlijk hoop ik wel dat de Gereformeerde Gemeenten blijven vasthouden aan de Schriftuurlijk Bevindelijke prediking. Eigenlijk ben ik daarvan overtuigd.
T
Hij heeft gelijk. Je moet een tekst in het verband lezen. Neem nou de tekst 'God die het willen en werken bewerkt' Als je de eerste twee hoofdstukken van de filippenzenbrief HELEMAAL leest, zie je dat wij ermee moeten beginnen God te gehoorzamen. En dan zal God ons de bereidheid geven steeds verder te gaan in gehoorzaamheid.
heldere benadering van de ds. Echter, zelf buigt hij ook de bijbel naar een opvatting toe door Openb. 22 aan te halen en toe te passen op de hele bijbel, terwijl die woorden over toevoegen of afnemen puur op het boek Openbaringen betrekking hebben.
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.