Belt

God

26 augustus 2019 door Patrick Simons

Professor Henk van den Belt: "Teveel nadruk op verkiezing leidt tot uitholling van de kinderdoop"

In de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt het steeds meer voor dat het mogelijk is om te kiezen tussen het dopen en opdragen van kinderen. Soms gebeurt het zelfs in dezelfde dienst. Ds. Teun van der Leer en prof. dr. Henk van den Belt gingen met elkaar in gesprek over dit onderwerp. Het Reformatorisch Dagblad was erbij.

De handhaving van de kinderdoop heeft in de gereformeerde theologie volgens prof. Van den Belt geleid tot een grote spanning tussen verkiezing en verbond, die tot op de dag van vandaag doorwerkt in de gereformeerde gezindte en die het baptisme voor reformatorische christenen aantrekkelijk maakt. "Teveel nadruk op de verkiezing leidt tot uitholling van de kinderdoop. De weg van een strenge verkiezingsleer naar een gemeente waarin overdoop gepraktiseerd wordt, is kleiner dan je denkt.”

Wat volgens Van der Leer niet op het spel staat ten aanzien van de verhouding tussen kinder- en volwassendoop, is het Schriftgezag, Christus en Zijn offer en de Heilige Geest, Die het werk van Christus toepast. Maar wel de aard van de kerk en de visie op de (dis)continuïteit tussen het oude en nieuwe verbond.

De kerk is naar haar wezen een gemeenschap van gelovigen. "Dat is het volstrekt nieuwe van het nieuwe verbond. Baptisten benadrukken meer het nieuwe verbond. Het door de Geest gewekte geloof is daar de toegang toe. In de doop zijn drie actoren actief betrokken: God, de gemeente en de dopeling. Waar één van de drie niet aanwezig is, is sprake van een in-valide, niet complete doop.”

Lees het hele verslag in het Reformatorisch Dagblad.


Doop
- Onrust op Urk: leerkracht mag niet meer voor de klas nadat hij als evangelist bekeerling doopt in IJsselmeer
- Kinderdoop of volwassendoop: wat is de Bijbelse doop?
- "Doopwater mag christenen niet scheiden"
- Een paar druppels water
- "De Bijbel zegt niks over overdopen"
Meer over doop »

Reacties

Het Schriftgezag staat inderdaad niet ter discussie maar wel een juist verstaan van de Schrift. Er is in Christus een nieuw verbond gekomen, wat inhoudt dat iemand pas tot dat verbond behoort door persoonlijk geloof in Jezus Christus en daarmee zijn ‘oude’ leven aflegt en dat uitbeeldt door de doop door onderdompeling.
J
"De weg van een strenge verkiezingsleer naar een gemeente waarin overdoop gepraktiseerd wordt, is kleiner dan je denkt.”

Wat is een verkiezingsleer eigenlijk? En wat is het verschil tussen een strenge verkiezingsleer en een gewone(?) verkiezingsleer.

Ik vind het trouwens lastig de essentie van dit artikel goed te doorgronden.
A
Gods verkiezing bestaat, we lezen 1 Tim. 2:3-5, halleluja.

De mens beslist vanuit vrije wil ook al weet God dit al.

Shalom
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!