Michel van Heijningen

God

22 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

'Ik wil graag een keer naar een kerk, maar mijn ouders willen er niets van weten'

'Mijn ouders zijn atheïstisch en ze vinden gelovigen erg dom. Ik ben zelf wel gelovig en ik ben begonnen met het lezen van de Bijbel. Als ik iets wil doen wat mijn ouders geen goed idee vinden of als ik iets niet wil doen waarvan zij wel graag willen dat ik het doe, kunnen zij erg hard pushen', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Ik wil graag een keer naar een kerk, maar doordat mijn ouders er niets van weten kan ik niet naar de ochtenddienst gaan en zal ik ook niet elke week naar de middag/avonddienst kunnen', vervolgt de vragensteller. 'Zullen ze in de kerk dit raar vinden? Of zullen ze juist blij zijn dat ik kom? Ik kon op internet niet veel vinden over hoe gelovigen omgaan met ongelovige ouders. Ik wil de band met mijn ouders niet verpesten en ik wil dat mijn kinderen later gewoon een opa en oma hebben waar ze graag naar toe gaan.'

Voorganger Michel van Heijningen (foto boven) deelt een aantal tips. De leidsman van de hervormde gemeenten van Dorkwerd en Wijnjewoude onderstreept dat hij "ontzettend blij" wordt van zijn vraag. "Wat bijzonder dat jij met God wil leven, dat je een Bijbel leest, dat je naar de kerk wil. Alles in jouw omgeving hindert je, maar je gelooft toch.

Heel eerlijk wil ik zeggen dat een aantal zaken mij wel verbaast. Het is logisch dat een jong volwassene eigen keuzen maakt, of het nu gaat om bijvoorbeeld kledingstijl, beroepskeuze, tijdsindeling en ook geloof. Zoals jij het weergeeft, komt het mij nogal beklemmend over. Hier zou ik graag eens over doorpraten.

In 1 Korinthe 7(:10-16) beschrijft Paulus de situatie dat een van de huwelijkspartners gelovig is terwijl de ander daar enorme moeite mee heeft. Hij geeft dan het advies om bij elkaar te blijven en te hopen en te bidden dat de ander merkt dat het geloof je een fijner mens maakt. Ik hoop dat jij zoveel genade mag ontvangen dat jouw familie merkt dat iets moois met je gaande is."

De voorganger onderstreept dat in het geloof geen dwang geldt en dat het voor sommigen een ware ontdekking is dat christenen "gewoon aardige mensen zijn". Hij nodigt de vragensteller uit om eens in contact te komen met een voorganger uit zijn omgeving "om hierover door te praten en te bidden".

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!