vaccinatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 augustus 2019 door Ralf Boon

Verplichte vaccinatie: wel of niet een goed idee?

Vaccinatie, het lijkt zo’n uitgekauwd onderwerp. Dat het ook een heel actueel onderwerp is, bewijzen de nieuwsberichten. Even een greep uit de mediastroom van de afgelopen drie maanden.

• In Duitsland wordt eind 2019 gestemd over het verplicht inenten tegen mazelen. Ouders die hun kinderen niet laten inenten kunnen straks een boete van €2500,- verwachten
• In Australië kunnen ouders van niet-ingeënte kinderen gekort worden op kinderbijslag.
• Berend Botje, een kinderdagverblijf instelling in Noord-Holland laat geen kinderen meer toe die niet zijn ingeënt tegen de bof, rodehond en mazelen.
• Staatssecretaris Blokhuis gaat manieren onderzoeken om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Een vaccinatieplicht als oplossing is hierbij niet ondenkbeeldig.

Wat is de achterliggende gedachte achter dit nieuws? Dat ouders die ervoor kiezen om hun kind(eren) niet te laten inenten, gezien worden als ouders die niet goed voor hun eigen kind(eren) zorgen en bovendien andermans kinderen in gevaar brengen. ‘Anti-vaxxer’, zoals ze worden genoemd, worden haast gecriminaliseerd. Dát zijn de mediaberichten. Dát is wat blijkt uit de boetes die opgelegd kunnen worden in andere landen; niet-inenten is een overtreding van de wet. Als vergelijking: voor gevaarlijk gedrag in het verkeer zijn de boetes vaak nog geen tiende van deze bedragen.

Paradoxaal genoeg wordt er geen probleem gemaakt van ander risicovol gedrag. In alcohol- en drugsmisbruik, hoewel vaak door volwassenen, moeten mensen vrijgelaten worden in wat ze doen, terwijl ze wel degelijk een gevaar kunnen vormen voor anderen. Ook voor kinderen geldt dit, bijvoorbeeld als de ouders in huis roken. Bij vaccineren van kinderen wordt juist een inentingsplicht voorgesteld, omdat deze kinderen een ‘gevaar’ zouden vormen voor andere kinderen. Hoe pijnlijk voor ouders die er bewust, op grond van hun principes, er weloverwogen voor kiezen om hun kind niet te vaccineren.

Voorop staat dat iedereen goed geïnformeerd moet worden over de voor- en nadelen van inenten. Dat vaccineren verband houdt met autisme of dat het ‘gezonder’ is om op een natuurlijke manier een ziekte als de mazelen te krijgen, kan worden weerlegd op basis van wetenschappelijke argumenten. Als ouders op grond van hun principes echter besluiten om hun kind niet te vaccineren, dan is het niet aan de overheid om hen te dwingen. Sterker nog, het recht op onaantastbaarheid van het lichaam is opgenomen in de grondwet. Zonder toestemming van de ‘patiënt’ mag je geen behandeling uitvoeren.
Wat kan de overheid dan wel doen als zij meer kinderen willen laten inenten?

Instellingen zijn vrij om hun eigen beleid te bepalen ten aanzien van niet-ingeënte kinderen. Ouders hebben echter de vrijheid om hun kinderen op te voeden zoals wat zij goed achten voor hun kind. Verplicht het inenten daarom niet. Dwing ouders niet tegen hun principes in!

Ralf Boon schreef bovenstaand artikel namens de commissie zorg van SGP-Jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.