kinderdoop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 augustus 2019 door Patrick Simons

Hoogleraar Oude Testament over kinderdoop: "Zou God in het Nieuwe Testament kinderen niet bij het verbond betrekken?"

"Kun je je voorstellen dat God in het Oude Testament de kinderen bij het verbond betrok, maar dit in het Nieuwe Testament niet doet?” Deze vraag stelde prof. dr. G. Kwakkel maandag aan (aanstaande) studenten theologie, tijdens een studiebijeenkomst in Elspeet waarbij hij over de kinderdoop sprak. Het Reformatorisch Dagblad was erbij en deed verslag.

Het antwoord van de hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Kampen op deze vraag luidde: "Als God nu zou zeggen dat de kinderen er niet bij horen, begrijp ik niet hoe het komt dat alles in het Nieuwe Testament mooier wordt en dit niet. Zou dat waar zijn?”

Prof. Kwakkel, die zei dat de opdracht tot de kinderdoop niet rechtstreeks uit het Nieuwe Testament komt, noemde deze redenering het sterkste argument voor de kinderdoop.

De hoogleraar wees op grote overeenkomsten tussen de besnijdenis en de doop. "De besnijdenis wijst vooruit naar de heilswerkelijkheid van Christus. De doop wijst terug naar die heilswerkelijkheid. Beide zien op Christus als het Middelpunt. Belijdenis en doop roepen beide op om te leven in gehoorzaamheid aan God.”

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Zie ook: Kinderdoop of volwassendoop: wat is de Bijbelse doop?


Doop
- Onrust op Urk: leerkracht mag niet meer voor de klas nadat hij als evangelist bekeerling doopt in IJsselmeer
- Kinderdoop of volwassendoop: wat is de Bijbelse doop?
- "Doopwater mag christenen niet scheiden"
- Tien uitspraken van ds. Van Campen over de doop
- Martijn respecteert volwassendoop: "Toch heb ik mijn kinderen laten dopen"
Meer over Doop »

Reacties

P
Beste Piet van der Steen,

Dat gebed is nodig om tot de erkenning te komen dat God de eerste en de laatste is in ons leven. Niet om tot erkenning te komen dat de visie op verbond en doop onbijbels is. Mag ik u vragen u eerst eens grondig te verdiepen in de achtergronden van de kinderdoop, bijvoorbeeld door het lezen van geschriften van reformatoren (neem de Institutie van Calvijn bijvoorbeeld), maar vertel uw medechristenen niet direct dat ze de Bijbel niet begrijpen. Oordeelt niet opdat........
J
"Mag ik u vragen u eerst eens grondig te verdiepen in de achtergronden van de kinderdoop, bijvoorbeeld door het lezen van geschriften van reformatoren (neem de Institutie van Calvijn bijvoorbeeld), " Laten we ons bezighouden met wat de Bijbel ons leert, niet wat reformatoren zoals Calvijn ons leren.

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.