smartphoneverslaving
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Vader wil van zijn smartphoneverslaving af: "Ik moet er dwangmatig de hele dag op kijken"

"Een noodkreet. Hoe kom ik van mijn smartphoneverslaving af? Ik moet er dwangmatig de hele dag op kijken", aldus een vader van vier kinderen. "Deze strijd beheerst me zo dat het mijn geloofsleven in de weg staat, mijn relatie met God lijdt er onder. Ik ben geestelijk koud, ik kan me er ook bijna niet toe zetten om Bijbel te lezen of te bidden", schrijft hij in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Velen met een smartphoneverslaving lijden aan infobesitas, informatieovervloed", antwoordt Frans Koopmans, medewerker van Chris en Voorkom! en De Hoop. "Als je dat hebt, ervaar je ook de gevolgen: vermoeidheid, slaaptekort, concentratieproblemen. Het gaat bij infobesitas ten diepste om wat wel FOMO wordt genoemd: Fear Of Missing Out, de angst om iets belangrijks te missen, om niet op de hoogte te zijn, er niet bij te horen als je niet bij de tijd bent. Herken je dat? Kan het zijn dat je je identiteit en zelfwaardering juist daaraan ontleent?"

Het begin van verandering begint volgens Frans bij het realiseren van een aantal zaken:

  • Je bent nooit alleen slachtoffer van dingen, ook al ervaar je dat misschien op dit moment zelf wel zo;
  • Je bent zelf verantwoordelijk om zaken in je leven die niet goed lopen aan te pakken, dat kan niemand anders voor jou doen;
  • Dit vraagt om hartskeuzen, keuzen voor het aangezicht van God.

"Het loskomen van destructieve patronen vraagt om oefening en discipline, iets waarbij God jou ook de hulp van Zijn Geest wil schenken. Het tegengaan van verslaving betekent het inslijpen van nieuwe gewoonten en het afleggen van oude, destructieve gewoonten."

Hij geeft nog een aantal praktische handreikingen mee:

  • Laat je telefoon thuis (je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn)
  • Leg je telefoon ergens neer waar je niet zo gemakkelijk bij kunt
  • Zet pushberichten uit (zodat jij niet iedere keer op binnenkomende berichten wordt geattendeerd; zet het bijvoorbeeld in de “niet storen-modus”)
  • Kies vaste momenten waarop je je telefoon wel mag gebruiken en waarbij je aan jezelf ook kunt uitleggen waarom je het doet
  • Vervang het gebruik van de smartphone door andere bezigheden
Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events