Africa Mercy

Nieuws

19 augustus 2019 door Mercy Ships

Mercy Ships arriveert in Senegal met ziekenhuisschip de Africa Mercy

Het ziekenhuisschip van Mercy Ships, de Africa Mercy, is aangekomen in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Voor een periode van tien maanden voorzien de ruim 450 vrijwilliger-professionals op het schip de allerarmsten van Senegal van gratis medische zorg. De nood in dit West-Afrikaanse land is hoog: op elke 16.000 inwoners is er slechts één arts.

Mercy Ships heeft 1200 – 1700 levensveranderende operaties gepland en wil meer dan 4000 mensen behandelen in een tandheelkundige kliniek aan wal. Daarnaast werkt Mercy Ships samen met lokale medische professionals om door middel van medische trainingen een duurzame impact te realiseren op de gezondheidszorg van Senegal. Dit is het tweede bezoek van Mercy Ships aan Senegal, op uitnodiging van de Senegalese regering.

Chirurgische ingrepen & medische behandelingen
De chirurgische ingrepen die Mercy Ships in Afrika verricht bestaan uit het verwijderen van tumoren, kaak- en aangezichtsoperaties, het sluiten van gespleten lippen en gehemeltes, verhelpen van staar, gynaecologische operaties aan fistels en orthopedische behandelingen aan klompvoeten en gebogen benen. Daarnaast verrichten de vrijwilliger-professionals van Mercy Ships duizenden mond- en tandheelkundige behandelingen bij mensen die kampen met ontstekingen, ernstige vormen van tandbederf en cystes.

Screening in het binnenland
Mercy Ships richt zich voor de komende werkperiode voornamelijk op het aantrekken van patiënten uit de afgelegen gebieden van Senegal, waar de chirurgische nood nog extreem groot is. Het doel is dat straks 75% van alle patiënten op de Africa Mercy uit het binnenland van Senegal afkomstig is. Om dit te realiseren, vond er in enkele plaatsen al een voorselectie plaats voor het schip in Dakar arriveerde. De screening van patiënten wordt voor deze werkperiode verspreid over het land gedaan, zodat zoveel mogelijk mensen uit het binnenland van Senegal gebruik kunnen maken van de medische zorg van Mercy Ships.

Trainingen & capaciteitsopbouw
Omdat 55% van de bevolking van Senegal op het platteland woont (circa 8,8 miljoen mensen), en de toegang tot medische zorg daar zeer beperkt tot nihil is, is er met name daar veel behoefte aan medische trainingen en capaciteitsopbouw. In samenwerking met andere internationale organisaties zal Mercy Ships daarom opleidingen en trainingen verzorgen voor lokaal medisch personeel. Het doel is dat deze mensen ook na het vertrek van de Africa Mercy medische zorg kunnen blijven bieden, zodat een duurzame impact gerealiseerd wordt. In totaal wil Mercy Ships zo'n 1500 mensen trainen. In Senegal worden er met name kaak-, gynaecologische en plastische chirurgen getraind. Daarnaast werkt Mercy Ships aan medische capaciteitsopbouw op het gebied van verpleegkunde, anesthesie, steriele verwerking en biomedische techniek.

Klik hier voor meer informatie over Mercy Ships

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!