Nadia Bolz-Weber
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Nadia Bolz-Weber heeft een lastige relatie met het christendom: "Wij christenen hebben ons best gedaan om het christendom te vernietigen"

"Ik ben christen, niet omdat de kerk en het christendom zo geweldig zijn, maar omdat ik Jezus zo nodig heb", aldus Nadia Bolz-Weber. De Amerikaanse theoloog sprak was afgelopen weekend te gast op het Graceland festival. De progressief-christelijke weblog Lazarus deelt een verslag van haar toespraak.

De schrijfster vindt het steeds lastiger om zichzelf christen te noemen. Dat heeft alles te maken met wat ze in dit boek beschrijft. In ‘Vrijspraak voor losers’ houdt Nadia Bolz-Weber een vlammend pleidooi voor religieuze vrijheid. In een eerlijke, verhalende stijl vertelt zij over haar werk als pastor. Zij ontdekt dat God zich laat vinden in alle mensen. Keer op keer ontmoet ze God in mensen die het minst geschikt lijken: een agnost, een travestiet of een criminele bisschop. Door deze onheilige heiligen te ontmoeten, leert ze wat genade is. Dit boek laat zien wat er gebeurt als gewone mensen brood en wijn delen, de Bijbel lezen en elkaar hun levensverhalen vertellen.

In de loop der jaren heeft Nadia heel veel mensen ontmoet die de kerk de rug hebben toegekeerd. "Bijvoorbeeld omdat hun moeder, toen ze eindelijk de moed had om hun gewelddadige vader te verlaten, werd geweigerd bij het avondmaal. Of omdat ze moesten kiezen tussen hun seksualiteit of hun geloof. (...) Ik denk dat mensen de kerk verlaten omdat ze de boodschap van Jezus zo serieus nemen, dat ze het niet meer in overeenstemming kunnen brengen met het gedrag van het instituut kerk."

Als uitgeputte moeder van dertig herontdekte ze de verhalen van Jezus, toen ze hen voorlas aan haar kinderen. Op haar 37e kwam ze erachter hoe slecht Jezus zijn vrienden koos: "Hij is meer oké met mijn tekortkomingen dan ik zelf ben." (...) Wij christenen hebben ons best gedaan om het christendom te vernietigen. Met de kruistochten, tv-predikers en zelfs clown-ministry. Toch gaat het ons overleven, want Gods vermogen om dingen heel te maken is groter dan ons vermogen om het te verwoesten."

Lees het volledige verslag op de website van Lazarus.

Reacties

A
Christendom is onbijbels, jezelf christe noemen ook, God in zondaren ontmoeten is ook onbijbels.

Door zondaren kan Gods Geest werken, amen.

Toch blijft de Enige zoon van God, Jezus Christus, de Enige weg tot Vader God, halleluja

Vrijheid van religie kan, maar is een dwaalleer vanuit de bijbel.

Shalom
H
Nou, en wat wil ze met dit artikel zeggen?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events