Henry en Esther de Fijter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Henry en Esther kiezen bewust voor een christelijke camping: "Heerlijk om ’s nachts geen keiharde muziek te horen"

Twee weken lang op een christelijke camping vertoeven. Sommigen moeten er niet aan denken. Henry en Esther de Fijter vinden het heerlijk. Het Noord-Brabantse stel verbleef met één van hun dochters twee weken lang op het christelijke vakantiepark Le Pas Opton in Frankrijk. CIP.nl sprak hen op de camping.

Le Pas Opton van Spring Harvest Holidays is een internationaal christelijk vakantiepark gelegen aan de westkust van Frankrijk, in de Vendée. Een warme, open sfeer, het ongedwongen programma en de allerbeste sprekers en aanbiddingsleiders garanderen een ontspannen en plezierige vakantie voor jong en oud.

Henry wijst op slechte ervaringen tijdens een eerdere vakantie, vorig jaar op Gran Canaria. “Daar gaan we nooit meer naartoe”, zegt Henry beslist. “Voor geen miljoen euro! De omgeving is mooi, maar tot midden in de nacht hoorden we ‘BOEM BOEM BOEM!’ Keiharde muziek. Bovendien zit er ik niet op te wachten op allerlei half blote vrouwen. Als ik een blote vrouw wil zien, kijk ik wel naar Esther.” “Het is niet zo dat we onze kinderen extreem beschermd op willen voeden”, voegt Esther toe. “Maar Gran Canaria was net een stap te ver”, zegt ze met een glimlach.

"Het is heel goed dat kinderen hier uit hun telefoonwereld worden gehaald."

Hun eerste week bij Le Pas Opton was de zogenaamde ‘Dutch Week’. Zanger Gerald Troost was aanwezig als aanbiddingsleider en Bijbelstudies werden in het Nederlands vertaald. Die vertaling werd mogelijk gemaakt door een Nederlandse dame. “Vanwege de vertaling zijn we bewust een week eerder op vakantie gegaan.” In hun tweede week ontbrak de Nederlandse vertaling en dat vindt Henry jammer. “Technisch Engels is voor mij niet te volgen. Gelukkig kunnen de kinderen wél gebruikmaken van Nederlandse vertaling.”

Henry en Esther zijn allebei met het christelijk geloof grootgebracht. Op het vakantiepark Beter-uit La Draille in Souillac maakten ze kennis met de evangelische beweging, nu zo’n acht jaar geleden. Daar werden ze getipt op verschillende evangelische kerken in hun omgeving. “Voor ons was dat een opstapje om een kijkje te nemen bij Nehemia Ministries”, maakt Henry duidelijk. “Tot die tijd gingen we steeds meer uit gewoonte naar de kerk, we misten de verdieping die we zo nodig hebben om een sterke relatie met God te hebben. Nu zal er veel moeten gebeuren willen we op zondag niet naar de kerk gaan. We zijn daar helemaal op onze plek.”

Vivian de Fijter

Hun oudste dochter Daphne is inmiddels 18 jaar. Terwijl pa en ma met haar zusje genieten van de Franse zon, is zij met haar kerkelijke gemeente op reis naar Roemenië. Daar bevindt zich een kerk die door hun gemeente wordt ondersteund. “Ze houdt zich daar bezig met van alles en nog wat”, weet Esther. “Ze doet leuke spelletjes met Roemeense kinderen en heeft meegeholpen aan de sloop van een keuken in een huis dat door brand niet meer te redden was. Dat is voor haar heel gaaf om mee te maken. Ik verwacht dat ze vol enthousiasme terug zal komen.”

"Het is fijn om een paar weken op te trekken met mensen die op dezelfde manier denken en elkaar begrijpen."

“Het is heel goed dat kinderen hier uit hun telefoonwereld worden gehaald”, merkt Henry op. Op de camping is geen wifinetwerk. Wel is er een mogelijkheid om wifi te kopen. “We zien dat kinderen dat ding wegleggen en naar één van de vele activiteiten gaan die hier worden georganiseerd.” Esther pakt het programmaboekje erbij. “Er is hier van alles te doen. Een workshop porselein schilderen, volksdansen, mountainbiken. Zelfs voor de allerkleinsten (0-4 jaar) is er van alles te doen, zoals een teddyberenpicknick. Ook voor alleenstaande ouders hebben ze een meeting georganiseerd.”

Henry heeft een eigen bedrijf in metaalbewerking. Een druk bestaan. Deze vakantie kwam voor hem dan ook als geroepen. E-mails komen op zijn telefoon niet binnen. Esther is huismoeder. “Ook dat is hard werken!”, vertelt ze lachend. “Ik weet nog goed dat toen ik uit school kwam mijn moeder met een bakje thee en een koekje klaar zat. Op dezelfde manier wil ik er ook graag voor mijn kinderen zijn.”

Hun 12-jarige dochter Vivian vermaakt zich uitstekend bij Le Pas Opton. Esther: “Terwijl wij even op pad gingen om boodschappen bij de Lidl te doen, dook zij het zwembad in met haar vriendinnen. Bij ons in Noord-Brabant is het uitzonderlijk wanneer je iemand tegenkomt die ook christen is, ook op school. Het is fijn om een paar weken op te trekken met mensen die op dezelfde manier denken en elkaar begrijpen.”

Reacties

Haha. Ouderling Bas, ofwel je hebt een leuk gevoel voor humor of je bent echt een enorme mafketel.
Voor ons ook de eerste keer op een christelijke camping. Ook hier bevalt het erg goed op camping la bonne source. We zijn volgens mij wel de enige ger gemmers. Maar we voelen ons hier heel fijn! ????
O
Goed artikel! Het is ten hemel schreiend dat zo een Bijbelse activiteit als kamperen, dat het binnentreden van de hogepriester in het Heilige der Heiligen van de Tabernakel zou moeten weerspiegelen, is gecorrumpeerd door hip-hop-draaiende jongeren die de ganse dag niets anders doen dan de marihuana roken.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.