Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Kiezen veel christenen in de kwestie Israël-Palestijnen terecht partij voor Israël?

"Waarom kiezen wij in de kwestie Israël-Palestijnen altijd partij voor Israël?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De vragensteller is van mening dat de staat Israël "vanuit een misplaats schuldgevoel inzake de Holocaust" is gesticht in 1948 en vindt dat de Palestijnen oneerlijk zijn behandeld.

Ds. A. Jonker maakt in zijn antwoord duidelijk dat in Israël al sinds vele eeuwen zowel Joden als Arabieren wonen. "Vanuit de Bijbel is duidelijk dat God het land Kanaän beloofd heeft aan Abraham en zijn nakomelingen. Jozua heeft de Israëlieten daarin geleid en veel Kanaänieten sneuvelden. Anderen bleven daar wonen tot op de huidige dag. De niet-Joden hadden het onder de koningen van Israël goed, maar erkenden de koning van Juda of de koning Israël. De Israëlieten (Joden) vormden de overgrote meerderheid, de leden van allerlei kleine volken vormden een minderheid.

De Romeinen hebben in het jaar 70 Jeruzalem en de tempel verwoest en na het jaar 135 de Joden uit Jeruzalem verdreven. Vanaf dat moment leven de Joden verstrooid over de wereld, maar er bleven ook Joden in Palestina wonen, zij het toen een minderheid. Palestina was altijd bezet door andere volken, na de Romeinen, de Byzantijnen, de Arabieren en tenslotte de Turken. (...) In 1947 besloot de Volkerenbond, waarbij niet alleen de Holocaust maar ook de toenemende conflicten tussen Joden (die meer in getal werden door immigratie) en Arabieren, dat er twee staten moesten komen: een Joodse staat en een Arabische staat. Deze tweedeling werd door de Joden geaccepteerd, maar vijf Arabische volken begonnen de oorlog tegen Israël.

Wij mogen kiezen voor Israël, omdat de Joden volgens de Bijbel Gods volk zijn en God aan de Joden het land beloofd heeft. Daarbij gunnen we de Palestijnen een beter leven dan nu." De voorzitter van Stichting Steun Messiasbelijdende Joden gelooft dat "alleen het geloof in Jezus de Vredevorst, een brug tussen Palestijnen en Joden (en christenen) zal kunnen brengen."


Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
- Henk kreeg oog voor Palestijnse christenen: "Israël is geen klein duimpje meer"
Meer over Israel »

Conflict Israël-Palestijnen
- Eppo Bruins was met ChristenUnie-fractie in Israël: 'leerzame maar verwarrende week'
- Christenen voor Israël doet feitencheck na eenzijdige uitlegvideo NOS
- Hamas-prominent roept Palestijnen op om 'iedere Jood op aarde af te slachten'
- Hamas publiceert schokkende video: een nieuwe generatie terroristen wordt klaargestoomd
- Tweede Kamer wil stappen tegen Israël vanwege omstreden plan in Palestijns gebied
Meer over Conflict Israël-Palestijnen »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

D
Het valt wel tussen de regels door te lezen, maar het zou toch es duidelijker gesteld kunnen worden: behalve dat de Joden na de opstand van 135 een tijd lang niet in Jeruzalem mochten komen, zijn ze nooit uit Palestina verdreven.

Trouwens de "ballingschap" waaruit Ezra en zijn Perzische troepen zouden zijn "teruggekeerd" hoef je ook niet al te letterlijk op te vatten. Verder is de uittocht uit het land Gosen een verhaal dat goed past bij de vestiging van de Joden enkele eeuwen voor Chr. in het nabijgelegen Alexandrië.
B
Jammer dat christenen niet doorhebben dat de joden er misschien al een tijdje zaten voordat ze "verdreven werden", maar dat ze het land met geweld hebben ingenomen. Volgens de verhalen althans. En je beroepen op "wij zitten er al een tijdje" is hetzelfde als dat Duitsers Nederland terug willen "want van 1940-1945 zaten we er"...

God had beter aan Abram en consorten een stukje woestijn kunnen beloven, daar een oase van maken en je bent klaar. De joodse God kan immers alles? Nu hebben ze volkeren uitgemoord om er te zitten.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen