Turkije

Nieuws

16 augustus 2019 door Kerk in Nood

Brandstichtingen bij Turkse christenen

De voorbije weken zijn in Turkije verschillende branden gesticht in de regio van Tur Abdin, een gebied met enkele van de belangrijkste en oudste kerken en kloosters ter wereld. Dat meldt Kerk in Nood.

Er werd al een begraafplaats verwoest en bij branden vlakbij de dorpen Elbe-endi, Güzelsu, Dibek, Üçköy, Üçyol en Da-içi werden minstens 200 hectare landbouwland en tientallen dieren het slachtoffer van de vuurzee. Volgens Turkse media moesten zes dorpen tegelijk geëvacueerd worden voor oprukkende branden. In ÅžÄrnak sneuvelde meer dan duizend hectare wijngaard. Waar twee weken geleden nog wijn, olijven en maïs werden verbouwd en schapen graasden, is er nu niets anders meer dan verkoolde aarde.

Vanwege de discriminatie en precaire levensomstandigheden in het zuidoosten van Turkije moesten duizenden christelijke families in de laatste decennia van de 20ste eeuw hun vaderland verlaten.

Zowel de PKK als het Turkse leger worden van de georchestreerde brandstichtingen verdacht. De overheid probeert te suggereren dat de branden, in het gebied waar vele Syrisch-orthodoxe en Aramese christenen wonen, het gevolg zijn van de beschietingen van het Turkse leger tegen PKK-strijders. Maar de plaatselijke bevolking is ervan overtuigd dat de branden bewust worden aangestoken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?