Oorlog in Syrië

Dagelijks leven

23 augustus 2019 door Rob van Ooijen, Kerk in Actie

Alaa woont in Nederland en kan niet terug naar Syrië: "Het liefst zou ik teruggaan om bij mijn moeder te wonen"

Na een studie in het buitenland kon de Syrische Alaa (36) niet meer terug naar zijn geboortegrond. Sinds 2011 woont hij in Nederland.

In 2007 vertrok Alaa als 24-jarige student vanuit Syrië naar Dubai om daar een master finance te volgen. Hij was van plan om na zijn studie weer terug te komen naar Syrië. “Maar mijn familie waarschuwde me dat ik opgepakt kon worden en in het leger zou moeten.”

Kerk in Actie steunt wereldwijd ruim 800 ontwikkelingsprojecten. We werken nauw samen met lokale partners in Nederland en in het buitenland. Zij weten precies wat er in een land speelt en waarvoor er geld nodig is.

Alaa besloot te vluchten. “Via zakelijke relaties in Dubai kwam ik in Amsterdam terecht. Ik heb het hier heel goed naar mijn zin, maar het liefste zou ik teruggaan om bij mijn moeder te wonen. Ze is oud en het dagelijks leven wordt steeds zwaarder voor haar. Er is een tekort aan gas, elektriciteit en brandstof. En de prijzen zijn te hoog voor iemand met alleen een pensioen. Mijn vader overleed vijf jaar geleden. Ik kon niet bij de begrafenis zijn en kan mijn moeder niet troosten.”

Ook Alaa’s broers zijn gevlucht, ze wonen in Dubai en Canada. “Voor ons is het nog niet veilig om naar Syrië te gaan. Als de oorlog echt voorbij is, hoop ik terug te keren om het land weer op te bouwen. Onze kerk is gelukkig niet verwoest, maar ik wil graag bijdragen aan het herstel van andere kerken. Maar eerst moet het veilig zijn en moet er uitzicht zijn op werk.”

Op 15 september wordt er landelijk gecollecteerd voor herstel van Syrische kerken. Doet uw gemeente mee met de actieweek? Klik hier voor meer informatie over de collecte, liturgiesuggesties en collectematerialen.

Foto: Jaco Klamer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!