Dagelijks leven

19 augustus 2019 door Rob van Ooijen, Kerk in Actie

Onlangs keerde Khaldoun terug naar Syrië: "In Europa voelde ik me een nummer"

Khaldoun (42) keerde onlangs terug naar Syrië. Vanwege de burgeroorlog was hij in 2012 naar Europa gevlucht.

Kerk in Actie steunt wereldwijd ruim 800 ontwikkelingsprojecten. We werken nauw samen met lokale partners in Nederland en in het buitenland. Zij weten precies wat er in een land speelt en waarvoor er geld nodig is.

“Ik heb tweeënhalf jaar in Duitsland gewoond, maar kon er niet aarden. De cultuur paste niet bij mij, ik voelde mij een nummer en kon moeilijk werk vinden. Daarom besloot ik, ondanks de dure overtocht, terug te keren. Het was fijn om mijn familie weer te ontmoeten en in mijn vertrouwde omgeving te zijn.”

Toch loopt Khaldoun tegen flinke uitdagingen aan. “Voor de oorlog werkte ik als vertegenwoordiger van frisdranken. Nu is er bijna geen werk. Ook ben ik geschrokken van de verwoestingen.”

Als hij het dorp bezoekt waar hij opgroeide, komen de herinneringen boven. De kapel waar hij altijd wilde trouwen, de hechte christelijke gemeenschap die hier generaties lang samenleefde. Voor de oorlog woonden er driehonderd christelijke families, maar die zijn op één na allemaal vertrokken. De kerk en de moskee zijn verwoest.

Mondjesmaat keren er mensen terug. De enige achtergebleven christelijke familie heeft plannen om de kerk te herbouwen. “Ook ik wil me inzetten om dit dorp weer op te bouwen”, zegt Khaldoun. “Mijn hoop is dat andere mensen mijn voorbeeld volgen, maar ik heb er vraagtekens bij. Mensen die elders wel konden aarden en werk hebben, zullen niet zomaar terug willen. Maar misschien, als de kerk er weer staat, komen ze toch.”

Op 15 september wordt er landelijk gecollecteerd voor herstel van Syrische kerken. Doet uw gemeente mee met de actieweek? Klik hier voor meer informatie over de collecte, liturgiesuggesties en collectematerialen.

Foto: Jaco Klamer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!