Kerk Syrië

God

22 augustus 2019 door Rob van Ooijen, Kerk in Actie

Kerken in Syrië bouwen hun thuis weer op: "Verschrikkelijk om te zien hoe ons Godshuis is toegetakeld"

Herstel de kerken in Syrië, dan komen mensen eerder terug. Daar zijn kerkleiders in het land van overtuigd. “De kerk is het hart van onze gemeenschap. Juist die gemeenschap geeft mensen hoop en vertrouwen in de toekomst.”

Kerk in Actie steunt wereldwijd ruim 800 ontwikkelingsprojecten. We werken nauw samen met lokale partners in Nederland en in het buitenland. Zij weten precies wat er in een land speelt en waarvoor er geld nodig is.

De prachtige heuvellandschappen, bedekt met groene bossen en smalle beekjes, liggen er vredig bij. In de oude stad Damascus zijn de winkelstraten vol mensen. Het is een groot contrast met de enorme verwoesting die je op andere plekken zoals Aleppo, Homs of Zabadani aantreft. Complete steden liggen in puin, straten en huizen zijn verlaten.

“In sommige delen van het land is echt álles verwoest”, vertelt bisschop Matta van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Damascus. “Eigenlijk zijn we in Damascus redelijk veilig gebleven, los van wat incidentele beschietingen, raketten en mortieren. Maar in andere delen van Syrië hebben veel mensen hun huis verloren. Er zijn ook meer dan vijfhonderd heiligdommen beschadigd.”

"Het is verschrikkelijk om te zien hoe zij ons Godshuis hebben toegetakeld en de muren hebben beklad met beledigende teksten."

Volle kerken
De meeste kerken in Damascus zitten vol. De bisschop zag zijn gemeenschap de afgelopen jaren groeien van drie- naar vierduizend families. “Veel gezinnen zijn uit andere delen van het land naar Damascus gekomen, op de vlucht voor het geweld. Het is onze droom dat ze uiteindelijk weer terugkeren naar de plek waar ze vandaan komen. Zodat het evangelie ook dáár weer zal klinken.”

Matta hoopt vooral dat zijn landgenoten uit het buitenland terugkeren. Hij moet denken aan de bekende legende Quo Vadis: “Als Petrus Rome ontvlucht, komt hij buiten de poorten Jezus tegen. Die stuurt hem terug naar de stad. Zo hopen wij dat God ook nu mensen terugbrengt naar Syrië. We maken ons op voor het herstel van ons land. Ik vind het fijn om te weten dat er in Nederland met ons wordt meegeleefd.”

Toegetakeld
Het Midden-Oosten is de bakermat van de christelijke kerk. In Damascus bekeerde Paulus zich, en in Antiochië – dat vroeger bij Syrië hoorde – stichtte Petrus de eerste gemeente. Voor de oorlog was naar schatting 10 procent van de Syrische bevolking christen, nu is dat 6 procent. Christenen in Syrië zijn relatief hoogopgeleid en hebben vaak contacten in het buitenland. Daarom was het voor velen van hen relatief makkelijk om het land te verlaten.

"Ik ben hier gedoopt, getrouwd en zal hier ook begraven worden. Maar nog belangrijker is dat er ná mij ook veel mensen gedoopt kunnen worden."

Nu het steeds veiliger wordt in Syrië en het normale leven zich voorzichtig herstelt, beginnen mensen terug te komen. De komende jaren worden er honderdduizenden terugkeerders verwacht. De kerken, die tijdens de oorlogsjaren al onverminderd noodhulp boden, maken zich nu op voor het opvangen en begeleiden van deze mensen. Op grote schaal herstellen zij scholen, klinieken en kerkgebouwen.

Zo maken gemeenten in Lattakia plannen voor het repareren en herbouwen van de kerkgebouwen in de bergen, waar terreurgroep Al Nousra tijdens de oorlog heeft huisgehouden. “Het is verschrikkelijk om te zien hoe zij ons Godshuis hebben toegetakeld en de muren hebben beklad met beledigende teksten”, zegt ouderling Sonya (61). “Nu het veiliger is, moeten we bouwen aan een nieuwe toekomst. Er is grote behoefte aan ziekenhuizen, scholen en kerken. Verder is het belangrijk dat jongeren perspectief hebben op werk. Voorheen werkten veel mensen in deze streek in de landbouw, ze verbouwden bijvoorbeeld olijven of fruit. Vaak hebben ze een stuk grond bij hun huis, maar veel huizen zijn beschadigd. Die moeten we restaureren, net als de school en de kerk.”

Overbevolkt
In Christian Valley, een gebied waar voornamelijk christenen wonen, vertelt bisschop Elia Toumeh van de Grieks-Orthodoxe Kerk hoe enorm belangrijk het christendom is voor het herstel van het land: “De kerk is de grootste hulporganisatie. We bieden psychologische hulp aan jongeren en kinderen, we helpen ouderen, we zorgen voor onderwijs, we knappen huizen op en we maken de straten schoon.”

In Damascus gebeurt dat volop, bijvoorbeeld in de zwaar overbevolkte buitenwijk Jaramana. Voor de oorlog telde deze wijk 400.000 inwoners, tijdens de oorlog waren het er maar liefst 1,6 miljoen. Daarvan zijn er tot nu toe slechts 200.000 naar huis teruggekeerd. De overbevolking zorgt voor problemen met verkeer, werkgelegenheid, voedseltekort en afval. Een van de projecten van de lokale kerk is afvalverzameling. Vluchtelingen houden de wijk schoon en verdienen daar iets mee.

Noan Amad (54) ging als eerste vuilnisvrouw aan het werk, wat heel bijzonder is in de Syrische cultuur. “Mijn dorp werd drie jaar lang omsingeld door IS, dus ik vluchtte. Ik had de hoop dat ik hier een baan kon vinden, maar dat lukte niet. Nu verdien ik wat door de stad schoon te houden. Ik ben dankbaar dat ik via de kerk deze kans krijg.”

‘Wij keren terug’
“Het belangrijkste voor de toekomst is dat er een plek blijft voor christenen, zonder angst”, zegt bisschop Toumeh. “Ik ben minder bang voor christenen zonder Syrië dan voor een Syrië zonder christenen. Met haar liefde is onze minderheid een belangrijk smeermiddel tussen andere groeperingen.”

Voor christenen heeft het herbouwen van de kerk dan ook de hoogste prioriteit. Ze vinden dat nog belangrijker dan het herstellen van huizen. “De kerk is wat ons samenbindt”, zo zegt gemeentelid Azghen (31) boven op het dak van de Maronietenkerk in Aleppo, dat wordt vernieuwd. “Ik ben hier gedoopt, getrouwd en zal hier ook begraven worden. Maar nog belangrijker is dat er ná mij ook veel mensen gedoopt kunnen worden.”

In Homs is de kerk inmiddels grotendeels hersteld. Bisschop Antoun zag de eerste mensen al terugkeren: “Doordat onze kerk weer is hersteld, hebben veel mensen nieuwe hoop en vertrouwen gekregen. We zien dat steeds meer gezinnen daardoor besluiten: wij keren terug.”

Op 15 september wordt er landelijk gecollecteerd voor herstel van Syrische kerken. Doet uw gemeente mee met de actieweek? Klik hier voor meer informatie over de collecte, liturgiesuggesties en collectematerialen.

Foto's: Jaco Klamer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify