Gabriëlla
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

21 augustus 2019 door Stichting De Haven

Gabriëlla werkte 6 jaar in de prostitutie: "Wij zijn ook kinderen van iemand!"

“Mijn verhaal zit opgesloten in mijn hart, maar ik wil dat het eruit gaat om mezelf en anderen te helpen!” Gabriëlla* heeft zes jaar in de prostitutie gewerkt. Twee jaar geleden heeft ze de stap gezet om te stoppen, en nu werkt ze aan een nieuwe toekomst voor haarzelf en haar kinderen.

Meer dan de helft van de vrouwen die we bij Stichting De Haven tegenkomen, is moeder. Veel vrouwen werken hard voor een betere toekomst voor hun kinderen. Zo ook Gabriëlla: “Mijn dochter heeft een aangeboren afwijking. In het land waar ik vandaan kom, verdien ik echter zo weinig geld dat ik nauwelijks voor mijzelf en mijn kinderen kan zorgen. Laat staan de medische kosten voor mijn dochter betalen. Daarom heb ik acht jaar geleden besloten om naar Nederland te komen en in de prostitutie te gaan werken.”

"Iedereen denkt dat we slechte personen zijn, maar ze zien ons niet echt. Ze weten niet dat we werken voor familie of een betere toekomst."

Gabriëlla wordt emotioneel terwijl ze haar verhaal verteld: “Ik praat met niemand over mijn verhaal. Het zit in mijn hart maar dat doet pijn.” Maar toch vertelt ze verder omdat ze het belangrijk vindt. “Ik hoop dat dit interview mij helpt om de pijn te verwerken. Maar ik wil ook mijn verhaal vertellen omdat ik merk dat mensen een onjuist beeld hebben over mensen in de prostitutie. Iedereen denkt dat we slechte personen zijn, maar ze zien ons niet echt. Ze weten niet dat we werken voor familie of een betere toekomst. Vaak komen mensen die werken in de straat uit arme landen. Er wordt op hen neer gekeken omdat ze dit werk doen. Maar dit zijn ook echtgenoten, moeders of kinderen van iemand.”

Als Gabriëlla aankomt in Nederland wordt ze opgevangen door een vriendin: “Een vriendin van mij werkt al in de straat. Zij vertelt dat het hard werken is en ze raadt mij af om eraan te beginnen. Maar ik wil geld verdienen voor mijn kinderen! De eerste drie dagen dat ik achter het raam zit, werk ik niet. Als ik mannen zie, doe ik snel het raam dicht. Ik huil en bid. Uiteindelijk heeft mijn vriendin mij geholpen. Ik weet niet wat ik moet doen met een man. Dus als zij een klant heeft, laat ze zien wat ik moet doen. Ze zei: als je het niet leert, maak je geen geld.”

"Ik verdiende geen geld meer en ik haatte de mannen die mijn lichaam aanraakte. Soms overwoog ik om hen te vermoorden."

Terwijl Gabriëlla in Nederland werkt, zijn haar kinderen bij familie in haar thuisland. Steeds reist Gabriëlla op en neer tussen de twee landen. Maar op een gegeven moment maakt ze de stap en gaat ze met haar kinderen in Nederland wonen. “Mijn ex-man is erachter gekomen dat ik werk in de straat. Hij is boos en wil de voogdij over mijn kinderen. Uiteindelijk heb ik hem al mijn spaargeld gegeven zodat hij de kinderen niet van mij afpakt.”

Na zes jaar besluit Gabriëlla te stoppen met het werk in de prostitutie: “Twee jaar geleden ben ik gestopt omdat ik moe was. Ik verdiende geen geld meer en ik haatte de mannen die mijn lichaam aanraakte. Soms overwoog ik om hen te vermoorden, zo erg had ik een hekel aan hen. Ik wilde de stress achter me laten. Bovendien was ik bang dat iemand mij zou herkennen en het aan mijn kinderen zou vertellen. Ik werkte altijd veilig, maar ik was altijd bang dat ik ziek zou worden en mijn kinderen zou besmetten. Ik was altijd bang. Maar nu kan ik opnieuw beginnen!”

Gabriella is ruim twee jaar gestopt met het werk in de prostitutie. Ze heeft een andere baan en met dit geld kan ze haar financiële schulden wegwerken. Haar kinderen kennen haar verhaal niet.

* Vanwege privacy is deze naam gefingeerd.

De Haven biedt een uitgebreid pakket aan diensten om mensen in de prostitutie een ander leven te bieden. Men trekt vaak jarenlang met ze op.

Klik hier om het werk van De Haven te ondersteunen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.