Tijs van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Tijs van den Brink bezocht anti-abortusdemonstraties: "Van ‘intimidatie’ heb ik niks gemerkt"

Vrouwen op weg naar de kliniek zouden worden geïntimideerd, onjuiste informatie krijgen en zelfs worden ingesloten, zo klonk het in politiek Den Haag. EO-journalist Tijs van den Brink trok de stoute schoenen aan en bezocht onlangs een aantal anti-abortusdemonstraties. In zijn nieuwe column voor EO Visie deelt hij zijn bevindingen.

Eerder dit jaar meldden abortusklinieken dat ze steeds vaker hinder hadden van 'anti-abortusactivisten' voor hun deur. Vrouwen die zich voor een abortus meldden zouden zich geïntimideerd voelen door de 'demonstraties' van bijvoorbeeld Schreeuw om Leven. Zelf stelde Schreeuw om Leven dat van intimidatie of hinder geen sprake is. "Onze medewerkers bij de abortuscentra attenderen vrouwen op een respectvolle en liefdevolle wijze op alternatieven voor een abortus."

Van den Brink: "Ik vond ‘demonstratie’ een groot woord voor wat ik aantrof bij de kliniek in Rotterdam. Drie vrouwen van pro-life-organisatie Schreeuw om Leven – en een paar dagen later drie mannen van evangelisatiebeweging Jezus Redt – probeerden gesprekjes aan te knopen met passanten. (...) Van ‘insluiten’ of ‘intimidatie’ heb ik niks gemerkt."

De verslaggever geeft toe dat zijn bezoekjes te mager zijn om te concluderen dat er niets in de hand is. Voor het tv-programma NieuwLicht (de uitzending is te zien op maandagavond 2 september op NPO 2) sprak Van den Brink bijvoorbeeld met een vrouw die zich wel degelijk geïntimideerd voelde. "Maar al met al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er maar weinig gebeurt wat de instelling van een bufferzone zou rechtvaardigen."

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid pleitte eerder dit jaar voor bufferzones bij de klinieken, zodat de activisten op afstand gehouden kunnen worden. SGP-leider Kees van der Staaij vindt dat overdreven. "In Nederland hechten we veel waarde aan de vrijheid om te betogen – óók als de boodschap confronterend is. Er mag luid en duidelijk gezegd worden dat de beschermwaardigheid van het leven in Nederland onder druk staat."


Abortus
- Sandra stapte een abortuskliniek binnen
- Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af
- Kira maakte een afspraak bij abortuskliniek: "Ik schreeuwde het uit naar God: haal het bij me weg. Ik wil het niet. Ik kan het niet"
- Abby Buwalda is voorstander van abortus en keek de populaire christelijke film 'Unplanned': "Ik vind de film gevaarlijk"
- Kees van der Staaij wil aanzetten tot abortus strafbaar maken: "Ik schrik ervan als ik hoor hoe vaak vrouwen ‘gepresst’ worden om een abortus uit te voeren"
Meer over Abortus »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.