Gijsbert van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Theoloog bezorgd over ongezonde macht van de kerkenraad

"De vanzelfsprekendheid waarmee kerkenraden tegenwoordig veelal zichzelf aanvullen, heeft schaduwkanten. Onbewust kan men zo immers bepaalde geluiden die ook in de gemeente leven buiten de deur houden", constateert theoloog Gijsbert van den Brink in het Nederlands Dagblad. Hij reageert op een breed verspreide brief waarin een gereformeerd-vrijgemaakte briefschrijver zich beklaagt over de hoeveelheid macht die kerkenraden momenteel hebben.

Van den Brink merkt op dat de rol van de classis (een regionale vergadering binnen een protestants kerkgenootschap, red.) is veranderd. "Oefenden classes in het verleden behoorlijke invloed uit op de plaatselijke gang van zaken, zeker als die niet helemaal goed leken te verlopen, tegenwoordig wordt een dergelijke rol steeds meer als oneigenlijk ervaren. We gaan immers zelf over onze gemeente! Ook vertegenwoordigers van de classis zien zich vaak als buitenstaanders en maken zich graag zo klein mogelijk."

Volgens de hoogleraar zou de machtsbalans tussen plaatselijke kerkenraden en het regionale kerkverband hersteld moeten worden. "Als er onduidelijkheid is over de vraag of een kerkenraad in een concrete situatie correct gehandeld heeft, zou het heel normaal moeten zijn wanneer bezwaarde ambtsdragers of gemeenteleden hun classis vragen om een second opinion. En classispredikanten zouden zich met hun colleges volkomen vrij moeten voelen om waar nodig een kerkenraad zijn huiswerk over te laten doen."

Van den Brink benadrukt dat "christenen elkaar nodig hebben om bij de les te blijven, juist omdat ook christenen niet ongevoelig zijn voor allerlei machtsmechanismen. Dat hadden onze voorouders goed begrepen toen ze destijds de classis instelden."

Lees het volledige commentaar in het Nederlands Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.