zomervakantie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 augustus 2019 door ZOA

Tien tips voor een veilige reis naar je vakantiebestemming

We zitten middenin de zomervakantie. Pak jij binnenkort het vliegtuig naar een exotische bestemming? Of reis je naar gevaarlijk gebied om vrijwilligerswerk te gaan doen? ZOA’s veiligheidsadviseur Henrieke Hommes geeft tien tips voor een veilige reis.

We zijn er voor onze naasten in nood die lijden in deze gebroken wereld. We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen met jou kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten. En hen ook daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden.

Reizen naar een land waarvan je de cultuur niet goed kent en waar gewoontes en gebruiken anders zijn, kan bepaalde gevaren met zich meebrengen. Henrieke Hommes geeft als veiligheidsadviseur alle ZOA-medewerkers een briefing voor ze naar een projectland vertrekken. Dat is noodzakelijk, want ZOA werkt in crises- en rampgebieden overal ter wereld, waar werken niet altijd even veilig is. Ga jij binnenkort op reis? Dit zijn tien adviezen van Henrieke om ervoor te zorgen dat je weer veilig thuis komt.

1. Het grootste gevaar op reis is het verkeer. Ruim 50% van de veiligheidsincidenten vindt plaats als mensen van A naar B reizen. Regel nummer 1 is dan ook: altijd die gordel om! Stap niet in een auto waar de gordels ontbreken.

2. Zorg dat iemand op de hoogte is van je reisplan. Weet je wie er gebeld moet worden als jou iets overkomt? Regel dit goed. Sla telefoonnummers van ziekenhuizen in de buurt in je telefoon op.

Neem een hotelkamer op de tweede verdieping, in de buurt van de nooduitgang.

3. Onderzoek welke medische gevaren je loopt in het land waar je heen gaat. Bezoek ruim op tijd een GGD of reiskliniek voor vaccinaties en malariapillen.

4. Taxi’s op vliegvelden zijn niet altijd veilig. Zorg daarom dat je opgehaald wordt en neem de naam en het telefoonnummer van de chauffeur mee. Controleer bij aankomst de naam van de chauffeur die je op moest halen en vraag hem jouw naam te noemen.

5. Neem een hotelkamer op de tweede verdieping, in de buurt van de nooduitgang. Zo kunnen mensen niet snel van buiten naar binnen komen en kun je, in geval van nood, nog uit je kamer springen. Neem daarnaast een deurstopper mee om je hoteldeur te blokkeren.

6. Maak je per auto een lange reis? Controleer de auto voor vertrek op eventuele mankementen, zorg dat je voldoende water bij je hebt en check of de route die je neemt veilig is. Plan altijd voldoende tijd in, in veel landen wil je niet in het donker onderweg zijn of aankomen.

Reis je met een chauffeur, spreek dan van tevoren af dat hij ook een gordel draagt, niet telefoneert tijdens het rijden en zich aan de maximumsnelheid houdt!

7. Reis je met een chauffeur, spreek dan van tevoren af dat hij ook een gordel draagt, niet telefoneert tijdens het rijden en zich aan de maximumsnelheid houdt! Het is gemakkelijker om een chauffeur hierop aan te spreken wanneer je dit van tevoren besproken hebt.

8. Download voor vertrek de handige (gratis) app maps.me met de kaarten van de regio of het land waar je heen gaat. De kaarten zijn offline te gebruiken en bieden ook navigatie.

9. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is altijd bereikbaar als je hulp nodig hebt. Via +31 247 247 247, via Twitter (@247BZ) en via de App (24/7 BZ Reis). Registreer je reis voor vertrek online. Bij gevaar of problemen in het land, kan de ambassade je dan benaderen.

10. Naast verkeersongelukken is criminaliteit in veel landen een risico. Een aantal tips:
- Laat kostbaarheden thuis
- Het is het veiligste om in goed verlichte, drukke gebieden te zijn
- Probeer er zelfverzekerd uit te zien
- Verspreid je waardevolle spullen over je lichaam en laat ze niet zien
- Mocht je overvallen worden, geef alles af. Je leven is belangrijker dan je spullen!

Lees hier meer over het werk van ZOA

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.