Afrin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 augustus 2019 door Kerk in Nood

Christenen in Syrië vrezen Turkse invasie

Terwijl Turkije steeds meer troepen en militair materieel naar de grens met Noordoost-Syrië stuurt, vrezen christenen in Syrië een Turkse invasie, laat Kerk in Nood weten.

Vorig jaar begon Turkije een offensief tegen Koerdische milities in het noordwesten van Syrië. Zij worden door Ankara gezien als verlengstukken van de terroristische PKK-beweging. Door de Koerdische overwinningen tegen IS hebben de Koerden de controle over een groot deel van het grensgebied. Ze bewaken ook gevangenissen vol IS-strijders en beweren dat als ze zich moeten verdedigen tegen een Turkse invasie, ze niet langer de ongeveer 8.000 Syriërs en Irakezen en 2.000 terroristen uit andere landen kunnen vasthouden.

Alsof dat niet ingewikkeld genoeg is, herbergt het gebied tienduizenden christenen. Conflicten tussen Turkije en de Koerden kunnen ertoe leiden dat oude christelijke gemeenschappen een gemakkelijk doelwit zijn of hen dwingen het gebied te verlaten. Volgens de katholieke nieuwsdienst CNS deed de Christelijk-Syriac militaire raad, die deel uitmaakt van de SDF, een beroep op de regering van de Amerikaanse president Trump om hulp tegen een mogelijke Turkse aanval op de oostelijke regio van de Euphrates in Syrië. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.