Bernhard Reitsma
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Christelijke hoogleraar vindt boerkaverbod overdreven en hypocriet

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik al jaren in het Midden-Oosten kom, maar me er nog nooit onveilig heb gevoeld door het aantal vrouwen met een boerka. Bovendien, als ‘gewone’ kleding zo veilig is, waarom moet ik op Schiphol dan nog door een bodyscan op Schiphol als ik ga vliegen?", vraagt de christelijke hoogleraar Bernhard Reitsma zich af in het Nederlands Dagblad.

Sinds donderdag 1 augustus is de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, ook wel het 'boerkaverbod' genoemd, van kracht. Dit betekent dat je niet meer met kleding die het gezicht volledig bedekt in een openbare ruimte mag zijn. Als je de wet overtreedt, dan kan de politie een boete van minimaal 150 euro uitdelen. 

In zijn column wijst Reitsma het veiligheidsargument af. "Je hoeft geen gezichtsbedekkende kleding te dragen om van alles onder je kleding te kunnen verbergen, zelfs als je een spijkerbroek aanhebt of een westers pak." Ook het argument dat de boerka communicatie zou belemmeren, vindt Reitsma zwak. "Elk contact met de klantenservice van een bedrijf dat niet geleverd heeft wat het beloofde, gaat via een chat."

De hoogleraar erkent dat de boerka in veel islamitische landen een teken is van vrouwenonderdrukking. "Maar het heeft in die gevallen geen nut om de vrouwen te straffen die de boerka dragen. Zij kiezen er immers niet voor, maar worden gedwongen. Dat los je niet op door ze nu te dwingen de boerka uit te trekken. Vrijheid kun je toch niet dwingend opleggen?"

Reitsma is van mening dat christenen zich beter druk kunnen maken over andere zaken. "Misschien helpt het als we wat meer moslims leren kennen, met of zonder gezichtsbedekkende kleding. Dan kunnen we ze laten zien dat echte vrijheid begint bij de liefde van Jezus Christus."

CIP.nl sprak Bernhard Reitsma een paar jaar geleden: "Christenen maken zich te druk over de islam".

Lees het volledige commentaar in het Nederlands Dagblad

Reacties

Net als Bernhard Reitsma neem ik mijzelf en mijn eigen ervaringen als norm voor alle mensen en alle dingen. Anders van Reitsma keur ik boerka's af omdat ik mij er wel onveilig en geschokt door voel en wel belemmerd in communicatie. Ook past het niet in mijn cultuur. Ik ben dus blij dat de meeste Nederlanders het met mij eens zijn op dit punt. Wat is er hypocriet aan? Waarom zou ik mij liever druk moeten maken over andere zaken? Dat maak ik zelf wel uit, daar heb ik BH niet bij nodig!
J
"Anders van Reitsma keur ik boerka's af omdat ik mij er wel onveilig en geschokt door voel"

Misschien moet je eens bepaalde angsten overwinnen? Nog steeds bang voor spoken? ;)

"Ik ben dus blij dat de meeste Nederlanders het met mij eens zijn op dit punt" Of dat waar is weet ik niet, maar dan nog...een typisch populistische drogreden.Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.