Tempelberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 augustus 2019 door Christenen voor Israël | CIDI

Opnieuw Palestijnse rellen op Tempelberg: tientallen gewonden

Opnieuw zijn grote groepen Palestijnse relschoppers slaags geraakt met de Israelische veiligheidsdiensten op de Tempelberg in Jeruzalem. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan raakten zondag 61 Palestijnen gewond bij rellen op de heilige plaats. Ook liepen minimaal vier Israëlische agenten verwondingen op, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Zondag was de vastendag Tisja Beav, waarbij Joden de verwoesting van de Tempels in Jeruzalem herdenken. Duizenden moslims kwamen naar de Tempelberg in Jeruzalem om te bidden op de eerste dag van het Eid al-Adha feest en om Joden te beletten om een bezoek te brengen aan de heiligste plaats in het jodendom, voegt Christenen voor Israël toe. Honderden Joden wachtten op het einde van de moslimgebeden en de ontruiming van het bovenste plein op de Tempelberg waar de al-Aqsamoskee en de Rotskoepel zijn gevestigd. De Palestijnse moslims weigerden echter om het plein te ontruimen en blokkeerden de ingangen naar de moslimheiligdommen op de Tempelberg.

De Joden wilden op de vastendag Tisja Be’Av – waarop de verwoesting van de Tempels wordt herdacht – een bezoek brengen aan het plein waar ooit de twee Joodse Tempels stonden. Aanvankelijk besloot de politie op orders van premier Benjamin Netanyahu om de Joden toegang tot de Tempelberg te ontzeggen uit vrees dat dit een nieuwe intifada zou ontketenen. Nadat de IsraÑ‘lische politie echter het moslimgeweld beantwoordde en zelfs op Palestijnse moslims schoot die grote rotsblokken en andere dingen naar de Joden en de politie gooiden, werd het plein ontruimd.

Vervolgens werd onder druk van rechtse politici de Joden toestemming gegeven om het Tempelplein te bezoeken iets dat de spanningen verder vergrootte. Hamas en PIJ riepen de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria op om de straat op te gaan en te vechten tegen de “Zionistische bezetting”, maar de oproep werd vrijwel overal genegeerd. Jordanië, dat de islamitische bouwwerken op de Tempelberg beheert, veroordeelde het Israëlische optreden op de Tempelberg. Het Hasjemitische koninkrijk stuurde een officieel diplomatiek protest naar de Joodse staat, maakt het CIDI duidelijk.

De Palestijnse Autoriteit noemde de “bestorming” van de Tempelberg een “grote provocatie” van de gevoelens van moslims. Eind juli schreef de Palestijnse Autoriteit ook al over de zogenaamde “gevaarlijkse verjoodsing” van de Tempelberg, de heiligste plek in het jodendom. 

Lees meer achtergrondinformatie op de website van Christenen voor Israël.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.