Kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 augustus 2019 door Patrick Goede

Onderzoek: Slechts 16 procent van Amerikaanse christenen vindt dat de kerk zich moet verontschuldigen voor racistisch verleden

Een nieuw onderzoek naar Evangelische kerken in Amerika heeft de verdeeldheid blootgelegd als het gaat om het racistische- en slavernijverleden. Slechts 16 procent vindt dat de kerk zijn excuses moet maken aan de Amerikanen van Afrikaanse afkomst. Dat staat in het nieuwe rapport Where do we go from here? (waar gaan we vanaf hier heen?).

Een totaal van 1502 praktiserende Amerikaanse christenen werd gevraagd hoe er omgegaan moest worden met de 400 jaar durende onderdrukking door de witte gemeenschap. Ze konden kiezen uit onder andere de volgende antwoorden 'niets', 'herstel de schade', 'belijden van schuld', 'streef genoegdoening na', 'weeklagen' en 'geen idee'. 24 procent van de Afrikaanse Amerikanen wil graag excuses horen voor het slavernijverleden en de onderdrukking. Maar slechts 13 procent van de blanke Amerikanen vinkte deze optie aan.

 28 procent van de christelijke Amerikanen vindt dat de kerk de schade moet herstellen (33% van de Afro-Amerikanen tegen 24% blanke Amerikanen). Ongeveer een kwart weet niet goed hoe er vanuit de kerk omgegaan zou moeten worden met dit verleden. 

Omdat veel 'witte' evangelicalen in Amerika openlijk Trump steunen zien volgens jeugdpastor Maina Mwara "veel donkere Amerikanen zichzelf niet langer als behorend tot het Evangelische christendom". Ook is er sprake van een "grote verwijdering" tussen de twee groepen volgens Mwara. De kerken moeten helpen bij het overbruggen van de onstane verschillen doordat de mensen daar weer "samen gaan bidden en naar elkaar luisteren". 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.