"De waarschuwing van Jezus aan ons adres is niet mals"

God13 augustus 2019
eindtijd

De Openbaring aan Johannes bevat tal van geheimenissen en het lijkt er soms op alsof iedere theoloog er net iets anders tegenaan kijkt. Elihu van Groeneveld besloot er het tweedelige 'De Gewoonste Zaak van de Hemel' over te schrijven. CIP maakt met hem een serie interviews over Openbaring. In dit vijfde deel vertelt Elihu met de blik gericht op het Laatste Bijbelboek over de dood en wat er daarna gebeurt.

De vraag wat er precies na de dood gebeurt, houdt veel christenen en niet-christenen bezig. Elihu: "Jezus zelf is er duidelijk over wanneer Hij de gekruisigde bekeerling naast Hem moed inspreekt. 'Heden', zo belooft Hij, 'ben je bij Mij!' Wij focussen ons vaak op de plaats die Jezus eraan toevoegt. Wij zijn in staat om urenlang te discussiëren waar dat Paradijs precies zal zijn en hoe het eruit ziet. De locatie is echter helemaal niet van belang, het gaat ten diepste om de Persoon. Bij Wie ben jij na je sterven? Jij bent bij Jezus!”

"Voor iemand die wandelt met God kan de geestelijke verandering bij het sterven niet megagroot zijn."

Deze migratie van de ziel aan het eind van het aardse bestaan interpreteert Elihu vanuit de oudste geschiedenis. Hij neemt Henoch als voorbeeld. “Voor iemand die wandelt met God kan de geestelijke verandering bij het sterven niet megagroot zijn. Er is namelijk in dit leven al sprake van een wederzijdse inwoning. God woont niet alleen in ons, maar wij wonen ook in Hem! Je hoort het Jezus bidden wanneer Hij in het hogepriesterlijk gebed vooruit grijpt naar Pinksteren: ‘Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals U in Mij bent en Ik in U, laat hen zo ook in Ons zijn……’. Zolang wij de heilige Geest niet laten verworden tot een abstracte theologie, is dat geestelijke niveau van wederzijdse inwoning het hoogst haalbare. Jezus vervult ons dan met Zijn vreugde, zo noemt Hij dat in hetzelfde gebed. Het is pure quality time! Continu!"

"In een hospice ligt niemand te wachten op theologische techniek maar op troost"

"Na mijn sterven verandert er, dankzij Hem, aan die geestelijke kwaliteitsverbinding maar weinig. Wel overstijgt het de aardse inwoning, het wordt exclusief! Wanneer het zich aandient in een pastoraal gesprek, dan klinkt het ongeveer zo: ‘Nu woont Zijn Geest nog in mij, straks woont mijn geest bij Hem!’ Ik noem het weleens heel oneerbiedig ‘stuivertje-wisselen’. Dat ik bij gebruik van deze oneliner voorbij zie aan een specifieke definiëring van ziel en geest, neem ik voor lief. In een hospice ligt niemand te wachten op theologische techniek maar op troost."

De auteur van ‘De Gewoonste Zaak van de Hemel’ legt rond de levensvragen over het hiernamaals de verbinding met het Bijbelboek Openbaring. “Na mijn sterven, woon ik bij Jezus. Overal waar Hij is, ben ik ook! Ik woon daar natuurlijk niet alleen, maar ik mag opgaan in een onafzienbare zingende- en lovende menigte. Een niet te tellen schare. Allemaal zielen die het eigendom zijn van Jezus, en allemaal gered uit de grote verschrikking, want zo ziet de aarde eruit vanuit de hemel. Iedereen in de hemel is in afwachting van alles wat er gebeuren moet. Ook mijn stoffelijk overschot hier op aarde is in verwachting. Als een gezaaide graankorrel wacht het op de komst van de Eigenaar. Het is ‘de opstanding van het vlees en het eeuwige leven’. Het zijn de laatste twee artikelen van de in totaal twaalf, waar iedere kerkgemeente stellig van belijdt dat ze erin gelooft."

"Alles wat er eens was, is voorbij. hemel en aarde verdwijnen in het niets."

"Die hereniging van mijn lichaam met Zijn Geest duidt het Bijbelboek Openbaring overigens als ‘de tweede opstanding’. Daarna volgt het laatste oordeel. Alles wat er eens was, is voorbij. Hemel en aarde verdwijnen in het niets. Er is geen spoor meer van te vinden. Alle uitverkorenen vormen samen op apostolisch fundament het Nieuw Jeruzalem. De namen van Jakobs zonen staan op de poorten van deze goddelijke verbeelding. Het is geen stad die je kunt filmen. Het is geen tastbare materie. Dat zeg ik er voor de duidelijkheid altijd maar bij. Het Nieuw Jeruzalem met al haar pracht en praal staat symbool voor de perfecte Bruid van Jezus Christus. Het is een profetisch beeld van de door God gecreëerde nieuwe kerk op de nieuwe aarde en -hemel. Het is de stad waar God en het Lam samen met de uitverkorenen regeren. De goedheid is er niet aan te slepen. Het krijgt profetisch vorm in de twaalf soorten vruchten die het hele jaar door ongehinderd groeien vanuit het centrum van de nieuwe kerk……..”

Wanneer Jezus het in Zijn Openbaring aan Johannes heeft over een ‘eerste opstanding’ en een ‘tweede dood’, dan maakt dat nieuwsgierig naar een duiding. Elihu vertelt dat de ‘eerste opstanding’ een synoniem is voor de wedergeboorte. “De ‘eerste opstanding’ is een hemelse classificatie van de vele superlatieven die de Bijbel ons aanreikt over het nieuwe leven.”

"Als Hem de ruimte niet wordt ontnomen, beheerst Hij het hele leven

“Ik vind trouwens”, zo gaat Elihu verder, “dat de Dordtse Leerregels die ‘eerste opstanding’ schitterend omschrijft. Wie in woorden wil vangen wat het is om door de Geest van God herboren te zijn, doet er goed aan om de bewuste artikelen over de wedergeboorte te lezen. Het is te vinden in artikel 11 en 12 van het 3e/4e hoofdstuk van die Leerregels. Het is ronduit fenomenaal! Maar Jezus spant natuurlijk de kroon wanneer Hij op Patmos niet in woorden, maar in profetische beelden die ‘eerste opstanding’ uit de doeken doet. Tijdens een nachtelijk bezoek van Nikodemus had Jezus al eens een exegese gegeven van de wedergeboorte. Het is het werk van de heilige Geest. Die Geest is als de wind, je ziet Hem niet, maar je voelt Hem wel. Je hebt geen idee hoe Hij je lichaam bezield, maar als Hem de ruimte niet wordt ontnomen, beheerst Hij het hele leven.”

“Jezus verbindt dat nieuwe leven aan de goedheid van Gods Koninkrijk. ‘Voorwaar, voorwaar, Ik verzeker U: als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet binnengaan’. In Openbaring vertelt Jezus precies hetzelfde, maar dan in profetische beelden. Hij laat Johannes zien wat er op aarde gebeurt wanneer Zijn Geest in ons de ruimte krijgt. Dan zijn wij dood voor de zonde! Het is de ‘eerste dood’! Jezus brengt in beeld hoe Hij ons bewaart voor een knieval voor de twee beesten en het beeld. Wij laten ons dan niet meer ringeloren door vertrouwenwekkende menselijke systemen zoals de economie, vadertje staat en de wetenschap. Dankzij de heilige Geest stellen wij ons vertrouwen alleen op God!"

"Het afsterven van de oude mens, zoals de Heidelberger dat noemt, wordt in beeld gebracht als een onthoofde ziel. Het is de trotse mens die zich geestelijk een kopje kleiner laat maken. Jezus laat aan Johannes weten wat er dan op aarde gebeurt: ‘Zij leven en gaan als koningen regeren met Christus.’ Overal waar Jezus met Zijn goedheid regeert, krijgt het kwaad in hoogsteigen persoon geen enkele ruimte. De onthoofde zielen nemen betekenisvol plaats op denkbeeldige aardse tronen. Zij gaan op dezelfde manier regeren als Jezus. Als Zijn evenbeeld! Niet als machthebbers, maar als mededienstknechten van Hem. Had Jezus niet symbolisch voorgedaan hoe je moet regeren? Was elkaar de voeten! Laat de arme Lazarus niet links liggen!"

"De waarschuwing van Jezus aan ons adres is niet mals"

"De kerk belijdt het direct na de eigendomsverklaring in de laatste zin van de eerste Zondag van haar Catechismus: ‘Jezus maakt mij van harte bereid om voortaan voor Hem te leven!’ Zorgen en dienen voor de ander. Als Koning der koningen bekwaamt Hij ons voor die regeringstaak. Hij vormt ons tot koning en priester! Gelijktijdig laat Jezus zien wat er gebeurt met de kerkmensen die de ‘eerste opstanding’ niet serieus nemen. Het zijn Gods kinderen die de Geest uitblussen en uitdoven. ‘Deze doden komen niet tot leven’, zo laat Jezus aan Johannes weten. Het is precies dezelfde geestelijke dood waarover Hij het zo vaak had in Zijn gelijkenissen. Het zijn de dode bomen die geen vruchten voortbrengen. Het zijn Gods kinderen die de ontvangen talenten onttrekken aan de liquide middelen van Gods Koninkrijk. Zij gebruiken de hemelse gaven hoofdzakelijk voor eigen geluk. Zij blijven in de geestelijke dood liggen…… De waarschuwing van Jezus aan ons adres is niet mals.”

Elihu wil dit gedeelte van het interview over het hiernamaals niet tobberig en treurig afsluiten. “Het Bijbelboek Openbaring puilt uit van de dood. Zelfs de Zondvloed kun je erin terugvinden, net als de Joodse baby’s die door toedoen van Farao in de Nijl zijn gegooid. Bladzijde na bladzijde stapelen de lijken zich op. Je zou er depressief van worden. Toch is er Eén die Zich tussen alle dood en ellende openbaart als Redder. Het is Jezus! Hij laat zien dat Hij die laatste vijand heeft verslagen: ‘Ik heb de sleutels van de dood en het dodenrijk!’, zo laat Jezus aan Johannes weten. Niet om ons erin te gooien, maar juist om ons eruit te halen! Jezus redt ons van de dood! Hij is Zijn Naam getrouw! Jezus heeft de dood overwonnen en Hij ontsluit het dodenrijk. Het is Zijn belangrijkste competentie."

"Het klassieke doopformulier maakt er op een bijzondere manier melding van. De kerkelijke gemeente smeekt hartstochtelijk om die ‘eerste dood’ en die ‘eerste opstanding’: ‘God, alstUblieft, laat dit kind door de doop begraven zijn in de dood van Christus en met Hem opstaan in een nieuw leven.’ De doopouders belijden met het ja-woord dat hun pasgeboren kindje zonder Jezus onder het eeuwig oordeel blijft. Het is de vuurpoel, de definitieve eindbestemming van het dodenrijk, dat Jezus in Zijn Openbaring definieert als de ‘tweede dood’. Het jammere is, dat juist die eerste belijdende doopvraag de laatste tijd ter discussie staat. Dat Jezus zelfs een lieve, schattige, argeloze baby uit het dodenrijk moet redden, staat blijkbaar niet bij iedereen buiten kijf……..”.

Volgende keer deel zes uit de reeks interviews met Elihu van Groeneveld, auteur van ‘De Gewoonste Zaak van de Hemel’. Klik hier voor meer informatie

Praatmee

Beluister onze podcast

#319 Jeffrey & dr. Wim Dekker over welvaartsevangelist Tom de Wal, anti-Joodse protesten en de NGK
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

vaccinatie
Nieuws

SGP-Kamerlid kraakt VVD-wetsvoorstel over vaccinatieplicht: 'Onverstandig plan'

De VVD komt met een wetsvoorstel om ongevaccineerde kinderen uit de kinderopvang te weren als de vaccinatiegraad te laag is. 'Onverstandig plan', zo stelt SGP-Kamerlid Diederik van Dijk via het sociale mediaplatform X. Aanleiding voor het VVD-wetsvoo

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt hoe Jezus vrucht kon dragen door te sterven

“Dat zaad moet de aarde in. En weet je wat er dan gebeurt? Dan gaat het groeien en draagt het vrucht. Dat beeld past de Heere op Zichzelf toe: ‘Als Ik vrucht wil voortbrengen, dan moet Ik net als dat tarwegraan eerst sterven’”, stelt ds. M. Klaassen.

Doopdienst Tennessee
Positief nieuws

93 mensen gedoopt tijdens spontane doopdiensten in Amerikaanse megakerk

Een megakerk in de Amerikaanse staat Tennessee heeft op één dag 93 mensen gedoopt tijdens vier kerkdiensten. De doopceremonies stonden niet op de planning, ze kwamen spontaan tot stand, zo laat de Christian Post weten. De First Baptist Church of Hend

Leerling
Nieuws

Ontslagen docent spant nieuwe rechtszaak aan na weigeren trans-voornaamwoorden

Een docent uit het Engelse Nottingham werd onlangs door haar school op straat gezet. Reden hiervoor is dat de vrouw weigerde om een achtjarige leerling voortaan met trans-voornaamwoorden aan te spreken. Haar werkgever noemde de handeling van de docen

Britse christenen bezorgd over nieuwe definitie extremisme
Nieuws

Britse christenen bezorgd over nieuwe definitie extremisme

De Britse regering bracht op 14 maart een nieuwe definitie van het woord extremisme uit, als reactie op de toenemende haatzaaiende taal in het land. Christenen zijn echter bezorgd over de definitie, zo schrijft Evangelical Focus. De nieuwe definitie

Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “Essentieel dat kerken erkennen dat elkaar pijn is gedaan”

“In kerkelijke kringen en onder christenen is het zeldzaam om oprechte verontschuldigingen te horen. Dit gebrek aan erkenning van fouten is kwalijk. Daarom juich ik de schuldbelijdenis van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) toe”, aldus theoloo

Ds. W.J. Westland over God met ons
Video

Ds. W. J. Westland over Psalm 46: "God is een toevlucht en een veilige vesting"

“Straks is het over met al het geweld, met alle pijn, met alle gebrokenheid." Ds. W. J. Westland vertelt in zijn meditatie over Psalm 46: 9-12 meer over deze hoopvolle boodschap. “Psalm 46 is een loflied en een danklied dat vol is van het vertrouwen

ds. R. de Jong
Nieuws

CGK Elburg ziet ds. R. de Jong graag komen

De christelijke gereformeerde kerk in Elburg heeft een beroep uitgebracht op ds. R. de Jong (zie foto). De Urker predikant is bij de Elburgers in beeld als opvolger van de vorig jaar naar Rotterdam-Kralingen verhuisde ds. J. de Bruin. Tijdens een led

Meerartikelen

Toscane
Column

Italiaanse regio Toscane heeft behoefte aan kerkplanters

Recent kwamen we in Italië in contact met een wel erg energieke dame. Ze is een gepensioneerd advocate, 67 jaar en gewend de hele wereld rond te reizen. Ze heeft een huis in een stadje in het zuidoosten van Toscane, met de bedoeling hier in de toekom

Matthijs Voskuil
Nieuws

Christenen vragen aandacht voor verslavingsproblematiek tijdens Week van Verslaving

De Vluchtheuvel en Stichting Chris & Voorkom vragen in de Week van Verslaving aandacht voor verslavingsproblematiek onder (kerkelijke) jongeren. In de jongerencommunity BasiC vertellen deze week diverse jongeren over hun gok-, eet- of pornoverslaving

dr. Christine Boshuijzen-van Burken
Nieuws

Technische Universiteit Eindhoven verwelkomt nieuwe hoofddocent Christelijke Filosofie

Stichting voor Christelijke Filosofie heeft, met ingang van 1 maart 2024, dr. Christine Boshuijzen-van Burken als universitair hoofddocent Christelijke Filosofie benoemd aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In de aanstelling zal Boshuijze

Ds. Kees Kant
Verdieping

Is de strijd tussen Israël en Hamas werkelijk een 'Bijbelse' broedertwist?

In tal van Bijbelstudies, artikelen en preken is in de afgelopen decennia het conflict tussen Israël en de omliggende Arabische volken uitgelegd als een eeuwenoude broedertwist. Een conflict dat teruggaat tot Izaäk en Ismaël. Hagar wordt met haar zoo

Paul en Sophie van Dormael
Levensverhaal

Paul en Sophie van Dormael moesten in twee jaar tijd twee kinderen begraven

Het is onnatuurlijk om als ouder je kind te overleven. Toch overkwam het Sophie en Paul van Dormael. Ze verloren in twee jaar tijd twee van hun vier kinderen. In oktober 2021 overleed hun zoon Dick aan een spierziekte en vorig jaar januari overleed h

Christelijk Koor Jigdaljahu
Video

Christelijk koor Jigdaljahu zingt Psalm 136: 'Looft de Heer, want Hij is goed'

'Looft de Heer, want Hij is goed, trouw in alles wat Hij doet. Want Zijn goedertierenheid Zal bestaan in eeuwigheid.' Dit zijn de woorden van het eerste vers van de bekende psalm 136. De psalm werd vorige maand door Christelijk koor Jigdaljahu op sch

Dr. C. A. van der Sluijs
Opinie

Waar is ons kerkelijk besef gebleven in deze tijd?!

Behoudende predikanten zien de huidige afbrokkeling van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) met pijn, verdriet en grote zorg aan. Zo laten de mannenbroeders van de stichting Bewaar het Pand weten. Deze ontwikkeling mag ons allen met zorg vervu

Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Tenira Sturm zingen het schitterende 'Hard geslagen, vastgenageld'

'Hier vindt ons geloof een bedding, onze hoop een vaste grond. Christus rots van onze redding die verloren zondaars vond. Alle lof, eer en aanbidding voor zijn nooit volprezen naam. Wie zijn hoop op Jezus vestigt leeft in hoop die nooit beschaamt', d

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Bikker buigt niet voor 'wokisme' en rechtspopulisme: 'Christelijke idealen niet onderhandelbaar'

'Ik wil hier met nadruk zeggen dat christelijk-sociale politiek niet buigt voor links-elitair ‘wokisme’ en ook niet buigt voor rechts-populisme waar telkens maar weer de meerderheid alles zou moeten bepalen', zo stelde ChristenUnie-leider Mirjam Bikk

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: ware essentie verloren gegaan
Nieuws

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: "Ware essentie verloren gegaan"

17 maart was het St. Patrick’s Day in Ierland. Op deze feestdag wordt de komst van het christendom naar het land herdacht. Auteur Aaron Burns verdiepte zich in het onbekende verhaal van de heilige Saint Patrick. "De ware essentie van Patricius is ver

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vertelt waarom het beter is om in een hospice te zijn dan op een feest

"We komen niet heel graag in een sterfhuis of op een sterfkamer. Het is zo'n ruimte waar je de dood bijna voelt. Maar tegelijkertijd is het ook zo slecht nog niet om in een sterfkamer te zijn. De Bijbel zegt zelfs dat je daar beter kunt zijn dan op e

Seyi Omooba
Nieuws

Christelijke actrice moet 350.000 dollar betalen na ontslag om ‘homofobe opmerkingen’

De christelijke actrice Seyi Omooba dacht een prominente rol te vervullen in de toneelbewerking van 'The Color Purple', maar zover zou het niet komen. Omooba werd in 2019 vanwege 'homofobe opmerkingen' die zij vijf jaar eerder op Facebook geuit zou h