Dieet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 augustus 2019 door Patrick Goede

CIP's adviesrubriek: Een dieet van brood, groente en fruit. Is dat aan te raden?

In deze rubriek kunnen christenen met een prangende vraag of situatie voor advies terecht bij andere christenen. Zoals u.

"In christelijke kring wordt enerzijds geroepen dat er in bijbelse tijden vlees werd gegeten en anderzijds heb je gelovigen die wijzen op het menu dat de mens in Genesis voorgeschoteld kreeg. Maar dan zou een mens 100% op fruit moeten leven. Daniël at ook alleen brood, groenten en water. Is het aan te raden zijn dieet te volgen?"

Was de vraag van deze week, mede mogelijk gemaakt door Tiny Noordwijk. Hier volgen uw adviezen aan een ieder die hier mee worstelt.

Genesis dieet
Ik eet volgens ‘Het Genesis dieet’ en ben het volledig eens met wat er in dat boek beschreven staat! Ik voel me er ook oprecht beter en energieker door!
-Regina de Vries, 26

B12
Het is goed om geen vlees te eten en andere producten die met dieren te maken hebben (ei, zuivel, enz.) te mijden - het is niet dat het niet toegestaan is maar er zijn redenen genoeg om er vrijwillig mee te stoppen zoals Daniel ook een tijd lang deed. Let wel op je voedingsstoffen. Een B12-supplement bestond in die tijd nog niet maar mag je in mijn beleving best de nieuwe mogelijkheden benutten.
-
Jorrit van Loenen, 35

Gods zegen
Er is geen onrein eten meer, in die zin dat je het niet mag eten. Je kunt alle voedsel (bij voorkeur puur natuur, dus onbewerkt) eten, wel met mate uiteraard. Belangrijkste is Gods zegen te vragen over datgene wat je eet.
-Marjo, 49

Prijsschieten
Het bashen van de veehouderij is gemakkelijk prijsschieten. Net als bij de toenmalige hype omtrent verzuring t.g.v. nitraatuitsoot, waarvan de landbouw de schuld kreeg, maar wat voornamelijk door de industrie werd veroorzaakt.

Vraag: welk mechanisme is voor de motivering van de anti-vlees lobby van toepassing?

  1. de hoeveelheid voer=land die voor vlees/zuivel nodig is?
  2. de hoeveelheid soja die uit (ontboste) zuid Amerikaanse gebieden komt?
  3. de uitstoot van CO2 en CH4 door m.n. runderen?
  4. het houden van dieren voor voedselproductie?
  5. het doden van dieren voor menselijke consumptie

Laat ze dat eens uitleggen en prioriteiten stellen. Opdat deskundigen daarop kunnen reageren. En niet Wakkerdier, Greenpeace, de VARA of Groen Links met geschreeuw vanaf de zijlijn, zonder 1 poot uit te steken voor voedselproductie, maar met een geweldig PR machine waardoor veel landgenoten in de maling worden genomen. Zodat de veehouderij dan ook maatregelen kan nemen. Vaak wordt verwezen naar de grote export van Nederlandse productie. Dat gaat over weinig tonnen en stelt op wereldschaal niets voor. Stom ook dat LNV en LTO zich daar steeds op laten voorstaan.
-
Jan Bulthuis, 60+

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.