Steven Middelkoop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 augustus 2019 door Lukas ten Napel

Toekomstig dominee laat zich inspireren door Mattheüs 25 en komt in actie tegen kindslavernij

Vrijheid; een geweldige zegening. We kunnen in Nederland ons niet voorstellen dat we in slavernij zouden leven. Toch zijn er veertig miljoen mensen wereldwijd die onder deze omstandigheden leven. Een kwart hiervan is kind. Om hier aandacht voor te vragen, organiseert Woord en Daad in het weekend van 21 en 22 september Sport for Others; een evenement waarbij de Mont Ventoux met de benenwagen of de fiets beklommen wordt door de deelnemers. Toekomstig dominee Steven Middelkoop gaat die zondag voor in een dienst voor de deelnemers en doet zelf ook mee aan het evenement. CIP.nl interviewde hem.

Via projecten van Woord en Daad ontvangen zo’n 32.000 kinderen goed onderwijs. We willen komend jaar nog eens 2.020 kinderen deze kans geven!

“De mensen die zich inzetten voor dit doel doen dit vanuit een stuk diaconale bewogenheid; met hen op aarde die het minder goed hebben. In dit geval kinderen die uitgebuit worden. Met een hele groep Nederlanders die zich ervoor inzetten, gaan we naar Zuid-Frankrijk en is daar is eind september een dag van sportieve activiteiten en een dag van rust en ontmoeting op zondag. Dan is het mooi om onder het Woord te komen. Vandaar dat Woord en Daad me vroeg om die dag daar voor te gaan.”

Scherp contrast
“Het doel raakt me wel; kinderen raken me altijd. Het idee dat gezinnen met heel hun bestaan zich in moeten zetten om het hoofd boven water te houden…” Voor ouders op het Haïtiaanse platteland is het vaak worstelen om hun gezin in leven te houden. Geld om aan kleding of school te besteden is er al helemaal niet. Daarom besluiten veel ouders een of meerdere kinderen weg te geven of te verkopen aan een rijker gezin in de stad. Het is gebruikelijk dat rijkere Haïtiaanse families een hulp in de huishouding, een ‘Restavek’ hebben. Plattelandsouders geloven daadwerkelijk dat hun kinderen als ‘Restavek’ een betere toekomst krijgen. Maar niets is minder waar. In de praktijk worden deze kinderen als slaaf behandeld: ze mogen niet naar school en worden geïsoleerd, uitgebuit en misbruikt. In Haïti leven maar liefst 300.000 kinderen in deze omstandigheden. “Het idee dat jonge kinderen niet vrij zijn om naar school te gaan en te leren; dat staat in enorm contrast met wat wij in het Westen aan rijkdom hebben. Dat schept tenminste de verantwoordelijkheid om iets te doen. Dan is fysieke inspanning vaak een mooie manier om geld op te halen waarmee het ook zichtbaar wordt.”

Geen restaveks meer in Haïti. Dat is het doel van Woord en Daad en haar partnerorganisatie Restavek Freedom. Daarom wordt er niet alleen ingezet op onderwijs en zorg voor restaveks, maar juist ook voor bewustwording in dorpen, scholen en kerken. Samen willen we dit systeem van slavernij stoppen.

“Wat doe je voor Mij?”
“Dat Woord en Daad dit project heeft uitgekozen om mensen voor dit doel warm te laten lopen, vind ik heel mooi. Vanuit christelijk perspectief wordt ons gevraagd hoe we omgaan met eenieder die lijdt of onder welke omstandigheden dan ook aan de rand van de samenleving terecht is gekomen. “En de Koning zal antwoorden en tot hen zeggen: Voorwaar zeg Ik u: Voor zoveel gij dit een van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan.” Dit staat in Mattheüs 25. Ik denk dat het ophalen van middelen voor deze kinderen een eerste beweging is. Dit ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om ook in onze eigen omgeving de handen uit de mouwen te steken en dienend nabij te zijn. Omdat eenieder die het moeilijk heeft ons namens Jezus de vraag stelt: “Wat doe je voor Mij?””

Lopen, rennen en fietsen?
“Zo’n 200 mensen gaan op zaterdag 21 september lopend, rennend of fietsend naar boven. Ik ga ook meelopen die zaterdag; de andere twee manieren om de Mont Ventoux te beklimmen zie ik niet zo zitten. Hardlopen is niet mijn ding en fietsen doe ik thuis wel op mijn hometrainer. Zo kan ik die zondag de ervaring delen met de mensen die dan samenkomen. Er doen verschillende bedrijven en organisaties mee. Ik vind het mooi dat medewerkers zich als team inzetten om zo samen op pad te gaan. Het is een heel verbindende activiteit. En als ik kijk wat kindslaven moeten meemaken, dan is dit het minste wat we kunnen doen, toch?”

Diversiteit
“Ik heb zin in het weekend; in het ontmoeten van mensen. De diversiteit in kerkelijke achtergronden is natuurlijk mooi. Als je in een andere context bent, komt de boodschap juist weer binnen, omdat je even losgeweekt bent van het dagelijkse ritme en elkaar ontmoet en van elkaar leert. Daar zie ik naar uit.”

Draag bij aan een mooie toekomst voor kindslaven en sponsor een van de deelnemers aan Sport for Others!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.