Nieuws

25 juli 2019 door NBG

Guatemala zet de Bijbel in tegen bende-geweld

Bendelid Eduardo uit Guatemala-Stad pleegde zijn eerste moord op zijn veertiende. Al snel volgden er meer. In de jeugdgevangenis veranderde zijn leven pas nadat hij een pastor ontmoette die hem vertrouwen en een Bijbel gaf. TV-reportages op 27 juli en 3 augustus vertellen zijn verhaal én hoe het Bijbelgenootschap van Guatemala jonge misdadigers op het rechte pad helpt.

Met Eduardo (nu 21 jaar) ging het van kwaad tot erger. ‘De eerste keer iemand vermoorden vond ik moeilijk; later wilde ik alleen maar meer. Het gaf voldoening dat mensen bang voor me waren’, zegt hij in de reportage. Hij werd opgepakt en gevangengezet, maar in gevangenissen gaat de strijd tussen de bendes gewoon door. Veel jongeren zien net als Eduardo geen uitweg uit armoede en werkloosheid, en sluiten zich aan bij een bende.

Wie ondanks alles in hen gelooft, is pastor Abeloni. Hij houdt namens het Bijbelgenootschap van Guatemala bijbelstudies in de gevangenis. Daar ontmoette hij Eduardo en werd als een vader voor hem. ‘Ik zag wat hij kon worden, niet alleen zijn slechte kant’, zegt Abeloni.

Bijbel
Zo kwam er dankzij de Bijbel een ommekeer in Eduardo’s leven. ‘Eerst deed ik niks met de Bijbel die ik had gekregen’, zegt hij in de reportage. ‘Maar toen ik me openstelde voor Jezus, werd de Bijbel een grote schat voor me, een parel van enorme waarde. Ik heb ik de Bijbel in m’n hart gesloten.’ Eduardo helpt nu zelf jonge ex-gevangenen op het rechte pad met behulp van de Bijbel. Dat doet hij in een mini-kerkzaaltje in een garagebox.

Project ‘Second chance’
Naast Abeloni zijn er nog andere teams die namens het Bijbelgenootschap van Guatemala jeugdgevangenissen bezoeken om de delinquenten normen en waarden bij te brengen. Na een gevangenisoproer in 2017 ging het Bijbelgenootschap met dit project, ‘Second chance’, nog een stap verder. Sindsdien worden jonge gevangenen zoals Eduardo opgeleid om zelf in hun cel met hun medegevangenen te bidden en de Bijbel te lezen.

Die aanpak heeft effect, merkte Paul Doth, coördinator buitenland van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Hij bezocht met de filmploeg Guatemala. ‘Een gevangenisdirecteur vertelde ons dat de sfeer in de gevangenis erdoor is veranderd. Het is rustiger geworden en er is minder opstandigheid.’ Het NBG steunt diverse projecten in Guatemala en buurland Honduras die gericht zijn op het verminderen van het bendegeweld in deze landen.

Lees hier meer over het werk van NBG

Reacties

Dát is solide Bijbels beleid optima forma.

Heel sterk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!